Åtte aktører klare for WiMax

Åtte aktører kan skape nye forretningsområder innen trådløs kommunikasjon på det nye frekvensbåndet.

Åtte aktører kan skape nye forretningsområder innen trådløs kommunikasjon på det nye frekvensbåndet.

WiMax, arvtageren til dagens trådløse nett, har en rekkevidde og overføringskapasitet som åpner helt nye muligheter. Mandag 22. november startet Post- og teletilsynet auksjonen av frekvensbånd med enerett, som ble avsluttet på torsdag.

Det har vært påstått at WiMax gir opptil 70 Mb/s fart og at rekkevidden er opptil 50 kilometer rekkevidde.

13 selskaper var med i auksjonen fra starten av, og etter 87 budrunder sto åtte selskaper igjen. Seks av dem er de store aktørene som UPC, Telenor, Catch, NextGenTel, Nera og BaneTele, mens bare to av de mindre aktørene, Netpower og Hardanger Bredbånd, har blitt videre med i budrunden.

Samlet inntekt fra auksjonen er i underkant av 50 millioner som går til Finansdepartementet.

- Det er åpenbart at de har sett forretningsmodellen i fleksibel og trådløs kommunikasjon, sier seniorrådgiver Erlend Fanebust i Post- og teletilsynet, til digi.no.

Han tror at det kan åpne seg en rekke anvendelsesområder. I første omgang tror teletilsynet at frekvensene vil bli tatt i bruk i radioaksessnett og radiolinjer med WiMax sertifiserte produkter.

- Analytikere spår at mange bredbåndsbrukere vil være villig til å betale litt ekstra for portabilitet. WiMax kan brukes som ADSL-lignende tjenester og i neste skritt portabilitet ved å få WiMax innebygd i bærbare PC-er, noe som kan skje i 2006 og 2007, tror Fanebust.

Det vil være rimelig at WiMax både supplerer ADSL og erstatter eller konkurrerer med ADSL i grisgrendte og vanskelig strøk, der det kan være lettere å bygge opp radioaksessnett.

Også i storbyer med mye trafikk, kan trådløs og rask kommunikasjon bli en konkurrent til ADSL. Fanebust viser til store byer og steder som Sydney og Florida som har gjort stor forretningssuksess med WiMax-lignende tjenester og portabelt mottak.

- Mange av frekvensene er allerede i bruk, men kan ikke starte før de sertifiserte WiMax-produktene kommer på markedet, noe som tidligst vil være høsten 2005, mener Fanebust.

Til toppen