Åtte Sonera-sjefer nekter skyld

Ledelsen i Finlands svar på Telenor sitter nå på tiltale-benken, men hevder at de hadde lov å avlytte ansatte.

Ledelsen i Finlands svar på Telenor sitter nå på tiltale-benken, men hevder at de hadde lov å avlytte ansatte.

Hadde saken vært norsk, hadde følgende skjedd. Tormod Hermansen og den norske stat hadde sagt ja til å la seg kjøpe opp av svenske Telia, men i etterkant hadde det kommet frem at ledelsen hadde avlyttet en rekke ansatte for å spore hvem som lakk sensitiv informasjon til pressen.

Saken hadde endte med at Hermansen og store deler av toppledelsen i selskapet nå hadde sittet i rettssalen og påstått at det faktiske var lov å avlyttet de ansatte.

Dette er rettssaken som nå har startet i Finland. Telenor og den norske stat brøt fusjonen, men finnene sa ja. Litt senere dukket avlyttingsskandalen opp og nå sitter tidligere Sonera-sjef Kaj-Erik Relander sammen med syv av sine sersjanter i retten, tiltalt for både epost-snoking og telefonavlytning av hele 80 ansatte.

Avlyttingene ble satt i gang etter en rekke lekkasjer til blant annet Finlands svar på Aftenposten, Helsingin Sanomat

I Finland som i Norge er det i utgangspunktet bare politiet som kan avlyttet telefoner og da etter en tillattelse fra en dommer. Men er man et teleselskap, har man selvfølgelig både muligheter og teknisk kompentanse.

De Sonera-lederne nektet likevel skyld i retten i går og hevder at avlyttingene var en lovlige del av selskapets generelle sikkerhetsarbeid.

Til toppen