Åtteveis Opteron-servere fra Sun

Neste uke vil Sun presentere nye, skalerbare Opteron-servere med opptil åtte prosessorer.

Neste uke vil Sun presentere nye, skalerbare Opteron-servere med opptil åtte prosessorer.

12. september vil Sun presentere sine kommende skalerbare servere i «Galaxy»-familien, en helt ny arkitektur basert på tokjernede Opteron-prosessorer fra AMD. Konstruktøren er en av medgründerne i Sun, Andy Bechtolsheim, som kom tilbake til selskapet i fjor etter ni år hos Cisco og et par oppstartselskaper.

Sun forteller at maskinene er et «gjennombrudd innen rå ytelse, enkel drift og skalerbarhet».

News.com har underhånden fått vide at de to første Galaxy-maskinene vil betegnes Sun Fire x4100, henholdsvis X4200, begge med opptil to tokjernede Opteron-prosessorer. X4100 får to disker og er 1 U høy, mens X4200 får fire disker og er 2 U høy.

Siden vil fireveis-modellen X4400 og åtteveis-utgaven x4600 kunngjøres, og det antydes enda større maskiner.

Galaxy skal utstyres med et eget system der lys på for- og baksiden forteller hva som ikke fungerer inne i boksen. Disker og vifter skal kunne byttes uten å slå av serveren, og de fire gigabit Ethernet-utgangene skal kunne avløse hverandre dersom en av dem svikter. All programvare som kjører på én Galaxy-modell skal garantert kunne kjøre på alle andre, og Sun skal gjenbruke Galaxy-komponenter i kommende servere basert på Niagara-varianten av UltraSparc-prosessoren.

Verken HP eller Dell har satset på store flerprosessorservere basert på x86-prosessorer, slik at Suns vesentlige konkurrent i denne nisjen blir IBM.

En kilde skal ha sagt at Sun venter at Galaxy skal øke omsetningen deres med en milliard dollar i året.

Toveis- og fireveis Opteron-serverne som Sun har solgt det siste året er konstruert av et annet selskap.

    Les også:

Til toppen