JUSS OG SAMFUNN

Australia vil tvinge Facebook og Google til å betale for nyhetsinnhold

Koronapandemien har forårsaket kollaps i annonseinntektene for medier i hele verden. Nå vil Australia tvinge Facebook og Google til å betale for nyhetsinnhold.

Finansminister Josh Frydenberg vil tvinge Facebook og Google til å betale for nyhetsinnhold etter tapet i annonseinntekter som følge av koronapandemien.
Finansminister Josh Frydenberg vil tvinge Facebook og Google til å betale for nyhetsinnhold etter tapet i annonseinntekter som følge av koronapandemien. Foto: Mick Tsikas / AAP Image via AP / NTB scanpix
20. apr. 2020 - 09:49

Myndighetene i Australia sier de i juli vil offentliggjøre et utkast til en lov som krever at gigantene Facebook og Google betaler en rettferdig kompensasjon for det journalistiske innholdet som brukes på plattformene.

Konkurranse- og forbrukerkommisjonen (ACCC) har forsøkt å fremforhandle en frivillig avtale, men finansminister Josh Frydenberg sier det ikke har lyktes. Facebook sier de er skuffet og at de har jobbet hardt opp mot fristen for å bli enige, som er i november.

Google henter inn 47 prosent av inntektene i det digitale annonsemarkedet utenom rubrikkmarkedet i Australia, og Facebook har 24 prosent, ifølge Frydenberg. Flere av landets medier har sluttet å trykke opp aviser fordi pandemien har ført til at annonsører har kuttet i utgiftene.

Australia sier de har tro på at de kan lykkes der andre land har feilet. Frankrike og Spania er blant landene som tidligere har forsøkt å få Google og Facebook til å betale for nyhetsinnhold.

– Vi vil at reglene i den digitale verden skal reflektere reglene for den fysiske verden så mye som mulig, sier Frydenberg.

En skjerm med informasjon om KI-møtet i Sør-Koreas hovedstad Seoul tirsdag.
Les også

Tek-giganter med KI-løfte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.