Australia vraker Huawei

Og det skyldes ikke prislappen.

Huawei får ikke levere utstyr til Australias nasjonale bredbåndsløft. Her fra landets velkjente landemerke, Operahuset i Sydney.
Huawei får ikke levere utstyr til Australias nasjonale bredbåndsløft. Her fra landets velkjente landemerke, Operahuset i Sydney. (Bilde: Pavel Sigarteu CC BY 2.0)

Og det skyldes ikke prislappen.

Regjeringen i Australia har bestemt seg for å nekte Huawei å levere anbud på landets nye nasjonale fiberbaserte bredbåndsnett.

Utestengelsen skyldes frykt for kyberspionasje og kom etter råd fra den australske sikkerhetstjenesten ASIO, skriver Financial Review.

Gigantkontrakt

Den kinesiske leverandøren går dermed glipp av muligheten til å kjempe om kontrakter som ifølge Reuters er verdt nærmere 260 milliarder kroner.

Huawei er Kinas største privateide selskap, og etter flere års eventyrlig vekst forventes det at de i 2012 vil passere Ericsson og bli verdens største leverandør av telekomutstyr.

Kina er Australias viktigste handelpartner, og forbudet mot Huawei vil trolig øke oppfattelsen av at australske myndigheter ikke behandler kinesiske selskaper rettferdig. Det kommer også til å øke presset om at det nasjonale bredbåndsprosjektet får valuta for pengene, ettersom det antatt rimeligste tilbudet nå formelt er blokkert, skriver Financial Review.

Verst for Huawei er det likevel at utestengelsen utelukkende - og atter en gang - blir begrunnet med hensynet til sikkerheten.

Washington Post skriver at Huawei er skuffet over beslutningen.

- Huawei vil fortsette å være åpen og transparent og arbeide for å finne måter for å besørge trygghet rundt sikkerheten i vår teknologi, heter det i en uttalelse fra det kinesiske selskapet.

Beskyldes for spionasje

Mistenksomhet fra USAs myndigheter har tidligere gjort det umulig for Huawei å selge tele- og nettverksutstyr til ledende amerikanske operatører på samme måte som i Europa. Det har vært gjort grep som forbyr Huawei innpass i et kommende nødnett, hindrer Huawei å kjøpe amerikanske selskaper og de er også blitt gransket for spionasje.

Før jul ble det også kjent at Huawei trapper ned i Iran, angivelig etter press fra USA.

Huawei har gjentatte ganger avvist alle beskyldninger om spionasje som grunnløse.

Globalt drives over 130 mobilnett av utstyr fra Huawei. I Norge er selskapet nøkkelleverandør både til Netcom og Telenor, og Huawei driver også et felles forskningssenter sammen med Telenor på Fornebu. Hauwei ble grunnlagt av ingeniøren Ren Zhengfei i 1988 og har i dag over 140.000 ansatte verden over.

    Les også:

Til toppen