IT-POLITIKK

Australsk forslag skal tvinge IT-giganter til å betale for å vise nyheter

Dersom forslaget blir vedtatt må selskaper som Google og Facebook forhandle med australske mediehus om betaling.

Myndighetene vil sørge for at australske medier for betalt når IT-giganter som Google formidler nyheter.
Myndighetene vil sørge for at australske medier for betalt når IT-giganter som Google formidler nyheter. Illustrasjonsfoto: Virginia Mayo, AP / NTB scanpix
31. juli 2020 - 08:22

Den australske konkurransetilsynet har lagt fram et forslag som skal sørge for at globale IT-giganter må betale for å bruke nyhetsinnhold fra landets medier.

Dersom forslaget, som nå er ute på høring, blir vedtatt, må selskaper som Google og Facebook forhandle med australske mediehus om betaling. Dersom de ikke gjør det innen tre måneder, vil en voldgiftsordning fastsette betalingsvilkårene.

Målet er at reglene skal være på plass innen nyttår. Finansminister Josh Frydenberg sier målet er å sikre at det forhandles på like vilkår om bruk av nyheter.

– Vi vil at Google og Facebook fortsatt skal levere disse tjenestene i Australia, men vi vil at det skal skje på våre vilkår. Vi vil at det skal være rettferdig og i tråd med loven, sier han.

Frydenberg sier det vil være opp til myndighetene å avgjøre hvem som omfattes av de nye reglene, og at de «vil begynne med Google og Facebook». Han legger til at betaling for nyheter er avgjørende for å opprettholde australske medier.

Grove brudd på de nye reglene kan gi opptil 10 millioner dollar – drøyt 62 millioner kroner – i bøter.

Det danske vedtaket peker på et sentralt personverndilemma: Overføring av personopplysninger er ofte innebygget i produktet, og produktet blir dårligere om man ikke tillater delingen.
Les også

Krever endringer: Mener barnas Chromebook-bruk på skolen er ulovlig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.