BEDRIFTSTEKNOLOGI

Autodesk åpner kildekoden til kartprodukt

Autodesk planlegger å åpne hele kildekoden til en løsning for webbasert kartavbildning i begynnelsen av 2006.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. nov. 2005 - 08:58

Autodesk opprettet nylig en stiftelse med navnet MapServer Foundation, som skal støtte og markedsføre en nettkartografiløsning som er basert på åpen kildekode.

Ifølge eWeek skal Autodesk gjennom MapServer Foundation tilby kildekoden til MapServer Enterprise, selskapets nye «web mapping»-plattform tidlig neste år. Allerede er en tidlig utgave av MapServer Enterprise tilgjengelig på nettstedet til stiftelsen.

- Den versjonen av koden som er er tilgjengelig i dag er ikke ferdig. Flere av skriptene for bygging er ikke ferdigbakt ennå, men vi ønsker å gjøre koden tilgjengelig slik at folk kan se på den, sier Gary Lang, visepresident for teknikk ved Autodesks Infrastructure Solutions Division, til eWeek.

Prosjektnettstedet skal ta imot bidrag i form kode, samt rapporter om feil, e-postlister og diskusjonsfora.

MapServer Enterprise, normalt ville ha vært neste versjon av Autodesks MapGuide-produkt, skal gjøre det mulig for utviklere å utvikle og rulle ut spatialapplikasjoner og arbeide med verktøy for PHP, .Net og Java slik at applikasjoner for Windows- eller Linux-baserte servermiljøer kan bygges.

Utviklere skal ifølge Lang kunne publisere spatialvisninger internt, over weben eller ved å benytte Autodesks visningsteknologi DWF.

Motivasjonen for å åpne kildekoden skal ifølge Lang ha vært kundenes ønsker om raskere innovasjon, flere produktlanseringer og lavere totalkostnader.

- Årsaken til at vi gjorde dette, er at denne typen programvare konverteres godt til åpen kildekoden, siden den er veldig spørring-respons-orientert. Kunde ba oss også om å inkludere den åpne WMS-protokollen (Web Map Server) for rendering av bilder, som støttes av Open GIS Consortium (OGC), sa Lang.

Autodesk skal også gjøre kildekode til selskapet FDO-teknologi (feature data objects) åpen og tilgjengelig. FDO tilbyr et API for å få tilgang til alle typer spatialinformasjon. Selskapet vil bidra med nærmere et dusin «FDO-tilbydere» til prosjektet, inkludert ArcSDE, WFS, WMS, SHP, ODBC og MySQL.

Autodesk planlegger også en kommersiell utgave av produktet, Autodesk MapServer Enterprise, i 2006, samt et bruksmiljø som håndterer geospatiale datasamlinger og forberedelser av data for distribusjon via Internett.

MapServer Foundation tilbyr også den originale MapServer-plattformen, som har vært tilgjengelig som åpen kildekode siden 1997. Denne lastes ned mer enn 10.000 ganger i måneden.

For å skille mellom de to versjonene, vil den originale heretter kalles MapServer Cheetah.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.