Automatisk omstart når tjeneren krasjer

En bitte liten elektronisk innretning i ADB-utgangen på Mac-tjeneren er nok til å sikre automatisk omstart hvis systemet eller en applikasjon skulle gå i heng.

En bitte liten elektronisk innretning i ADB-utgangen på Mac-tjeneren er nok til å sikre automatisk omstart hvis systemet eller en applikasjon skulle gå i heng.

Innretningen heter MacCoach 2.01 og ble vist på Macworld-utstillingen i San Francisco denne uka. Produsent er det nederlandske selskapet Neuron Data Systems (se peker i høyre marg).

Opplegget er veldig enkelt. Hovedelementet i MacCoach er en boks på rundt sju ganger tre centimeter. I den ene enden er en ADB-utgang (det Mac brukte til tastatur før den mer nymotens USB eller universell seriebuss kom på moten med først iMac og nå PowerMac G3). Fra den andre enden går en ledning omtrent like lang som boksen, til en ADB-plugg. Inne i boksen er det en liten RISC-prosessor og litt dataintelligens.

Du kopler MacCoach mellom tjeneren og tastaturet, og den er straks i gang med å overvåke pulsen på tjeneren. MacCoach sender små signaler til systemet og følger med i applikasjonene som er oppe. Går det for lang tid før den mottar en respons, reagerer den. Er det systemet som ikke svarer, settes i gang en omstart. Er det en applikasjon som ikke svarer, sørger MacCoach for å lukke alle aktive applikasjoner og alle åpne filer før den tar ned systemet og starter maskinen på nytt.

Du følger med på MacCoach gjennom et lite kontrollpanel på skjermen. Her innstiller du ulike parametre, som hvor lang tid det kan gå mellom signal og svar før MacCoach utløser en omstart. Hvis du vil, kan du innstille MacCoach til å føre logg over alle tilfeller av heng. Loggen identifiserer den skyldige applikasjonen og prøver også å gi en nærmere forklaring på hva som har skjedd. Det kreves ingen spesiell konfigurering av applikasjonene. Alle overvåkes automatisk.

MacCoach krever MacOS 7.5.3 eller nyere, og kjører på alle Mac med PowerPC-prosessor, unntatt de bærbare PowerBook-modellene.

digi.nos spørsmål om hvorfor man ikke lager noe liknende til for eksempel Windows NT, der behovet er langt større enn på Mac, rister Neuron-mannen smilende på hodet og svarer som sant er: "Nei, med Windows går det ikke."

Til toppen