Automatisk paranoia i SkandiaBanken

SkandiaBanken har innført en ny ordning der alle betalinger til utlandet sjekkes automatisk for å avdekke "mistenkelige ord". En fotograf i Stavanger fikk vanskeligheter med å betale ferien sin.

I alt 858 ord står på SkandiaBankens liste over mistenkelige ord og uttrykk. Fotograf Fredrik Refvem i Stavanger Aftenblad fikk merke dette da han skulle betale leie av et feriehus i Danmark til firmaet Danland.

– Vi vil med dette opplyse om at din utenlandsbetaling er avvist i SkandiaBanken. Årsaken er sanksjoner mot ord du har brukt i betalingen, skrev banken i en mail til ham.

Firmanavnet Danland inneholder nemlig bokstavkombinasjonen NLA - navnet på den albanske frigjøringshæren, som i Norge er bedre kjent som UCK.

– Vi er pålagt å sjekke betalingene mot en liste over ord og uttrykk vi har fått fra svensk politi, opplyser Thomas Larsen i SkandiaBanken til Stavanger Aftenblad.

Bankens betalinger går gjennom Sverige, ettersom banken er del av et svensk konsern.

Økokrim opplyser at politiet har utarbeidet en liste over ord også i Norge, men av sikkerhetsgrunner vil Økokrim ikke opplyse hvilke ord det gjelder.

Les mer om:
;