BEDRIFTSTEKNOLOGI

Automatisk trynesjekk erstatter passkontroll

Ansiktsgjenkjenningsprogramvare skal tas i bruk ved grenseoverganger mellom USA og Mexico. Programmet identifiserer sjåfører som har tillatelse til å kjøre forbi køen av immigranter og turister.

Eirik Rossen
9. juli 1997 - 13:38

Uavhengig av hverandre har fire offentlige amerikanske instanser - Immigration and Naturalization Service (INS), National Security Agency (NSA), US Army Research Laboratory (ARL) og National Institute of Justice (NIJ) - inngått kontrakter med Visionics Corporation for å implementere ansiktsgjenkjenningssystemer med utgangspunkt i Visionics-produktet FaceIt.

FaceIt tilbys i både enbruker og klient-tjener-varianter. Det bygger på et system for ansiktsanalyse som to av Visionics' gründere utviklet mens de arbeidet som offentlig ansatte forskere ved Computational Neuroscience Laboratory på 1980-tallet. Dette systemet, kjent som Local Feature Analysis, gjør det mulig å bygge datasystemer som gjenkjenner ansikter på et blunk, uavhengig av belysning og ansiktsuttrykk. Det presiseres i bakgrunnsmaterialet på Visionics' nettsted at FaceIt ikke bruker et eldre system for ansiktsanalyse, kjent som eigenface.

Gjennombruddet for FaceIt kom i juni i fjor, da systemet ble testet av ARL sammen med en rekke konkurrenter, og vant samtlige kategorier overlegent. Systemet peiler seg rett inn på ansiktet i bildet, og lar seg ikke lure av verken videoopptak eller livaktige skulpturer.

Anvendelsene er mange, stort sett sentrert rundt tilgangskontroll og identitetssjekk. I den enkleste varianten kan du installere FaceIt og et videokamera på PC-en og slippe passord og PIN-koder til smartkort. FaceIt låser PC-en når du reiser deg fra stolen, og starter den ikke igjen før riktig person har satt seg foran skjermen. Et slikt enbrukersystem koster 149 dollar. En demonstrasjonsutgave kan lastes gratis fra Visionics' nettsted.

I vanlige tilgangskontrollsystemer kan en 90 MHz Pentium med Windows 95, FaceIt og et vanlig videokamera erstatte ID-kort for flere hundre personer. Den mest åpenbare fordelen gjelder sikkerheten: Kort kan mistes og misbrukes, mens ansikter tapes aldri. I forhold til systemer som gjenkjenner fingeravtrykk eller iris, har ansiktsgjenkjenning den fordelen at vanlige mennesker kan overta kontrollen hvis dataanlegget skulle svikte: Alle kan sammenlikne ansikter med lagrede fotografier, mens det kreves spesialistutdannelse for å analysere fingeravtrykk eller iris.

Passmyndighetene ved USAs grense mot Mexico har en egen ordning, SENTRI, for folk som krysser grensen nærmest daglig. Disse skal få utstyre bilen sin med en egen elektronisk brikke som identifiserer kjøretøyet overfor det datastyrte kontrollsystemet. Identifiseringen av kjøretøyet får systemet til å hente fram ansiktene til sjåførene som har lov til å kjøre bilen over grensen. FaceIt sjekker sjåføren uten at bilen behøver å stoppe - det skjer bare hvis ansiktet ikke stemmer med tillatelsen lagret i systemet.

Visionics peker på at liknende systemer vil kunne brukes til å kontrollere tilgangen til garasje- og parkeringsanlegg, blant annet. ARL og NSA vil bruke FaceIt-systemer til intern tilgangskontroll.

Justismyndighetene i USA kommer til å knytte FaceIt-systemer til en database med fotografier av kriminelle, slik at mistenkte kan identifiseres bare ved å få et videokamera rettet mot seg.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.