Avansert fiberkabel lagt over Stillehavet

«Trans-Pacific Express» 60-dobler kapasiteten for telefoni og data mellom USA og Kina.

Avansert fiberkabel lagt over Stillehavet

«Trans-Pacific Express» 60-dobler kapasiteten for telefoni og data mellom USA og Kina.

Konsortiet Trans-Pacific Express Submarine Cable Consortium kunngjorde (TPE) i går at deres nye fiberoptiske kabel er satt i produksjon. Kabelen er 18 000 kilometer lang. Den har ett landingspunkt i USA, to i Kina, et i Taiwan og et i Sør-Korea. Den har en kapasitet på 3,2 terabits per sekund, 60 ganger dagens direkte kapasitet mellom USA og Kina. 3,2 terabits per sekund tilsvarer 77,5 millioner samtidige telefonsamtaler.

Det er fase 1 i TPE som nå er fullført. I en fase 2, som det ikke er oppgitt noen tidsplan for, skal kapasiteten økes til 6,0 terabits per sekund, og det skal komme et landingspunkt i Japan.

Beslutningen om å legge TPE ble tatt etter jordskjelvene i desember 2006, der flere undersjøiske fiberkabler i det østlige Asia ble brutt, og Taiwan opplevde nærmest total isolasjon. TPE omfatter seks teleoperatører: kinesiske China NetCom, China Telecom og China Unicom, samt taiwanske Chunghwa Telecom, Korea Telecom og Verizon Business.

Kostnadene for fase 1 er anslått til 500 millioner dollar, og skal fordeles likt mellom de seks operatørene.

Tidligere år gikk AT&T og NTT inn i TPE for å bidra til fase 2.

TPE står for selve den fysiske forbindelsen, mens operatørene selv vil selge tjenester som utnytter kabelen.

Blant disse tjenestene vil være ordninger som sikrer kontinuitet trass i eventuelle kabelbrudd. Verizon opplyser for eksempel at de vil kunne utnytte sin kompetanse innen «mesh networks» til å opprettholde syv alternative oversjøiske forbindelser som kan ta over for hverandre automatisk innen 50 til 100 millisekunder i tilfelle brudd på en av dem.

    Les også:

Til toppen