Avansert grafikk, men enkelt å bruke

I forbindelse med Office 2000 har Microsoft utviklet et grafikkprogram basert på utseendet til Office, PhotoDraw 2000. Grafikkprogrammet er enkelt å bruke, men har likevel mye funksjonalitet.

Microsoft har aldri vært kjent for å ha spesielt omfattende grafikkverktøy. Picture It! er vel det nærmeste selskapet har kommet hittil, men produktet har temmelig begrenset funksjonalitet. Microsoft ser derfor lanseringen av PhotoDraw 2000 som selskapets første skritt inn på grafikkmarkedet.

Carina Holm, Microsofts nordiske produktsjef for PhotoDraw 2000, forteller at produktet er rettet mot et marked som ligger mellom profesjonelle grafikkapplikasjoner som Photoshop, og typiske webgrafikkapplikasjoner - for eksempel Microsofts egen Picture It! - hvor det er små muligheter til å tegne selv.

Holm mener PhotoDraw er et produkt for dem som bare driver med grafikk en gang i mellom, altså ikke profesjonelle illustratører. Hun mener at Microsoft aldri vil kunne konkurrere med Adobe når det gjelder så omfattende og bra produkter som Photoshop og Illustrator. Det er heller ikke selskapets mål.

Holm kan også fortelle at Microsoft spurte 2000 brukere av MS Office hva de ønsket og krevde av en grafikkapplikasjon før utviklingen av PhotoDraw startet. Det viktigste viste seg å være at produktet måtte være enkelt og intuitivt. Det var selvsagt også viktig at brukergrensesnittet er velkjent for Office-brukerne.
Gammelfoto:: Brukergrensesnittet i PhotoDraw 2000 (klikk på bildet for å se større bilde)


På samme måte som resten av Office-produktene, er PhotoDraw 2000 utstyrt med en rekke hjelpere (wizards) som trinnvis tar brukeren gjennom de mer komplekse operasjonene. Blant annet finnes det en funksjon som heter "Save for use in..." hvor brukeren får hjelp til å finne det rette filformat for sin bruk av bildet. Dette inkluderer destinasjoner som web, papir eller et "slide-show".

En spesiell egenskap ved PhotoDraw 2000 er at det er både punkt- og vektorgrafikkorientert. Dette gjør programmet egnet til å manipulere punktgrafikkbilder i, men også til å tegne egne tegninger.

Det følger en rekke komponenter med Photoshop 2000. Dette inkluderer hele clipart-galleriet til Microsoft Office bestående av 20.000 bilder, 500 bakgrunner og 375 teksturer. I tillegg følger det med omlag 300 maler, hvor innholdet er formatert på en slik måte at det er svært enkelt for brukeren å tilpasse det til sitt bruk. Malene er egentlig ferdigformaterte bilder hvor man kan sette inn tekst og grafikk etter eget valg. Malene dekker alt fra knapper for websider til flygeblader og små plakater.
Å tegne med PhotoDraw er enkelt. Man åpner et bilde og velger pensel - det finnes en rekke forskjellige, både når det gjelder tykkelse, farge og mønster. Man kan blant annet tegnet med kjetting, tvunnet telefonledning eller alligatorkropp!

Blant alle de vanlige og kanskje mindre vanlige effektene i PhotoDraw 2000, finner man raskt ut at 3D-effektene er blant de morsomste. Her kan man lage 3D-objekter av figurene man lager og vri dem i ønsket retning. Man kan belyse objektene med opptil tre lyskilder i forskjellige farger og vinkler, og man kan kle objektene med et utvalg teksturer. Enkelt og greit fra en oversiktlig meny som grafisk viser frem eksempler på effekten. Dette er for øvrig gjennomgående for hele programmet. Man trenger ikke å vite hva effekter som blur, distort og sharpen egentlig betyr for bildet. Man får det i stedet demonstrert ved hjelp av et bilde i menyen.


PhotoDraw har støtte for import av bilder direkte fra både skannere og digitale kameraer. Programmet har også en del verktøy for å forbedre slike bilder, blant annet kan man fjerne røde øyne, forbedre hvitbalansen og fjerne støv eller riper fra bildet. Alt kan skje automatisk eller manuelt.

Har man et fotografi, kan man ved hjelp av såkalte designereffekter få bildene til å se ut som de ikke er fotografert, men derimot tegnet eller malt. Man kan da velge om bildet skal være laget ved hjelp av for eksempel vannfarger, fettstifter, blyant eller oljemaling.

Er man ikke fornøyd med de innebygde effektene og filtrene i PhotoDraw 2000, kan man importere tredjeparts plug-ins. Programmet har full støtte for Photoshop-plug-ins, slik at utvalget av alternative effekter er stort. PhotoDraw støtter ikke plug-ins for nye filformater, men kan selv eksportere til 13 og importere fra 22 filformater.

PhotoDraw 2000 er greit grafikk- og tegneprogram for en stor gruppe brukere, det vil fenge dem som ikke krever at programmet kan alt, men som også ønsker å kunne lage artig og spennende grafikk. Likevel er det en del egenskaper og funksjoner vi savner: Dette inkluderer mulighet for å fange opp skjerminnhold (screen dump), forstørring eller forminsking av bildet slik at høyde og breddeforholdet automatisk holder seg konstant og innliming av utklipp direkte i et nytt bilde.

Selv om programmet er enkelt å bruke, er det temmelig ressurskrevende. Programmet krever omtrent 200 MB harddiskplass, men leveres på 3 CD-er. Det vil si at medfølgende filer som clipart og maler ikke får plass på harddisken. Microsoft anbefaler en PC med 166 MHz Pentium-prosessor eller bedre, samt 32 MB med minne. Mange av effektene er svært krevende og tar lang tid også på vår testmaskin, en 333 MHz Pentium II med 128 MB med minne.

Samtidig er ikke tilbakemeldingene fra programmet så veldig gode, slik at innimellom lurer man på om det har hengt seg. Det var likevel ikke tilfelle, for etter noen sekunder begynner man å se endringer på skjermen. Nederst er det en linje hvor fargene endres så lenge en prosessor kjører, men denne fungerer tydeligvis først etter at forberedelsene til prosessen er startet.

Likevel mener vi at PhotoDraw 2000 er et godt produkt, spesielt som en integrert del av Office 2000 Premium.

PhotoDraw 2000 er allerede tilgjengelig på markedet i Norge i engelsk utgave. Den norske utgaven skal etter det digi.no erfarer komme i april 1999. Prisen i Norge er omtrent 1500 kroner.

Til toppen