Avansert grafikk uten at det koster skjorta

Nvidia har annonsert grafikkbrikker med støtte for DirectX 10 for kunder med normalt tykk lommebok.

Avansert grafikk uten at det koster skjorta

Nvidia har annonsert grafikkbrikker med støtte for DirectX 10 for kunder med normalt tykk lommebok.

DirectX 10 er det nyeste programmeringsgrensesnittet for grafikk, multimedia og spill fra Microsoft. Det ble innført med Windows Vista.

Foreløpig er det bare Nvidia av grafikkbrikkeprodusentene som leverer brikker som støtter DirectX 10. Som med de fleste nye teknologier, ble DirectX 10 først innført i Nvidia dyreste grafikkbrikker, men i går annonserte Nvidia brikker som gjør teknologien tilgjengelig for langt flere, blant annet ved introduksjonen av grafikkbrikken GeForce 8500 GT.

Disse brikkene benyttes i grafikkort fra flere produsenter, og disse kortene kommer snart på markedet til priser som starter på godt under tusen kroner. Kortene er typisk utstyrt med 256 MB minne via et 128-bits grensesnitt. Kortene har støtte for sammenkobling ved hjelp av SLI.

Ytelsesmessig er de billigste kortene langt svakere enn de dyreste modellene. Dette skyldes delvis lavere klokkehastighet på prosessor, shader-enhet og minne, men også smale minnegrensesnitt og færre stream-prosessorer. Mens GeForce 8800 GTX er utstyrt med 128 stream-prosessorer, må GeForce 8500 GT nøye seg med 16.

Nvidia oppgir at toppmodellen har en teksturfyllrate på 36,8 milliarder piksler per sekund, noe som er mer enn ti ganger så høyt som det GeForce 8500 GT kan levere.

Nvidia har også sluppet nye Windows Vista-drivere, Forceware 158.18, som skal løse en rekke problemer som mange av brukerne til nå har opplevd.

Til toppen