BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avansert grid i ny Linux fra Red Hat

Enterprise MRG har fått det som manglet ved lanseringen i juni.

11. feb. 2009 - 11:54

Enterprise MRG er det offisielle navnet på sanntidsutgaven av den kommersielle Linux-serveren til Red Hat. Den ble opprinnelig lansert i juni i fjor. I går kunngjorde Red Hat at de er klare med versjon 1.1.

Betegnelsen MRG er valgt for å gjenspeile at sanntidsversjonen henvender seg til miljøer med spesielle ytelsesbehov innen meldinger (messaging), sanntid (realtime) og grid.

I versjon 1.0 var ikke grid-funksjonene på plass, annet enn som testversjon («technology preview»). I den nye 1.1 er grid-funksjonene produksjonsklare og støttet på linje med meldings- og sanntidsfunksjonene. Det er videre forbedringer innen melding og sanntid.

Grid-funksjonene i MRG er lagt opp med tanke på å kunne støtte om både høyt transaksjonsnivå (HTC for «high throughput computing») og tunge regneoppgaver (HPC for «high performance computing»). Den gir anledning til å samle både fjerne og nære ressurser, også virtuelle maskiner og pc-er med mye dødtid.

MRG Grid bygger på Project Condor, et fellesprosjekt mellom Red Hat og University of Wisconsin-Madison. Condor-grid slippes som åpen kildekode. Ifølge Information Week har det vært krevende for Red Hat å integrere Condor i MRG. Det skal forklare hvorfor MRG 1.1 ikke ble ferdig før nyttår, slik planen var.

Forbedringene innen melding gjelder blant annet systemspesifikke drivere for Infiniband og RDMA («remote direct memory access», lar en datamaskin legge informasjon rett inn i minnet til en annen), som skal gi drastisk redusert forsinkelse. Red Hat sier at MRG håndterer meldinger opptil 100 ganger raskere enn konkurrerende løsninger.

Innen sanntid sier Red Hat at ytelsen er bedret spesielt på maskineri med høyt «CPU-tall», det vil si et stort antall CPU-kjerner.

Red Hat mener MRG er moden for anvendelser i den såkalte «nyttemodellen» for databehandling, der man fordeler applikasjoner på heterogene ressurser, og automatisk tildeler hver applikasjon de ressursene den trenger til enhver tid. Produktet omfatter en enhetlig driftsløsning med webbasert konsoll og verktøy på kommandolinjenivå, der hele MRG-plattformen kan styres under ett.

Red Hat MRG konkurrerer mot et tilsvarende produkt fra Novell, Suse Linux Enterprise Realtime.

Prismodellen for Red Hat MRG er ikke oppgitt.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.