Avansert Linux-mobil fra Motorola

Motorola har lansert sin avanserte Linux-baserte mobiltelefon A760 i Taiwan. USA og Europa får den seinere.

Motorola har lansert sin avanserte Linux-baserte mobiltelefon A760 i Taiwan. USA og Europa får den seinere.

Den avanserte Linux-baserte mobiltelefonen A760 fra Motorola har fått bred omtale siden den først ble kunngjort i februar i år i forkan av CeBIT-messen. Den kombinerer ringing med PDA-funksjonalitet, spillere for musikk og video, og en lynmelder. Den ble lansert i Taiwan fredag i forkant en internasjonal telekommesse, og vil gjøres selges i Asia/Stillehavsområdet. Det er bekreftet at A760 vil selges i USA og Europa, men ikke når.

    Les også:

Apparatet kjører Linux og Java, og tilbyr videre høyttalende telefon, trykkfølsom fargeskjerm, integrert kamera og Bluetooth forbindelse til det "personlige nettverket" av PC og andre innretninger.

Motorola har inngått et partnerskap med MontaVista Software, et selskap som ble opprettet i 1999 for å tilpasse Linux til andre behov enn PC-er og servere, og som bidrar med utviklingsverktøy. Partnerskapet supplerer oppkjøpet som Motorola-selskapet Metrowerks gjorde i desember i fjor av Linux-leverandøren Lineo, også kjent som Embedix, spesialist innen Linux for dedikerte enheter. Motorola opplyser at de vil etter hvert bruke Linux i de fleste av sine mobiltelefoner, ikke først og fremst på grunn av pris, men fordi de regner med raskere produktutvikling.

Som plattform for avanserte mobiltelefoner konkurrerer Linux mot Symbian, Microsoft og Palm. Ifølge IDC vil Symbian øke sin markedsandel fra 46 prosent i dag til 53 prosent i 2006. Da venter IDC at Microsoft vil ha 27 prosent, Palm 10 prosent og Linux over 4 prosent.

Til toppen