BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avansert nummerviser med PC-en som display

Det svenske firmaet MicroTel Technology har utviklet en produkteserie som i tillegg til nummerpresentasjon, også støtter tjenester som PersonSvar- og E-post-varsling.

Harald Brombach og Frode Eriksen
4. mars 1998 - 14:43
Number Identification Module fra MicroTel Technology. <i>Foto:  MicroTel Technology</i>
Number Identification Module fra MicroTel Technology. Foto:  MicroTel Technology

Number Identification Modules, eller NIM, som enhetene kalles, er basert på "Hvem-ringer"-tjenesten som blant annet Telenor tilbyr. Men siden NIM-boksene er knyttet til en vanlig PC, får brukere betydelig mer funksjonalitet enn det man normalt får gjennom Hvem-ringer-tjenesten. NIM viser ikke bare nummeret til den som ringer, men også navn, adresse og eventuelt andre telefonnummer anroperen er tilgjengelig på.

Hvis brukeren av NIM ikke er tilstede når samtalen kommer inn, får vedkommende likevel beskjed om hvem som har ringt ved hjelp av beskjeder som dukker opp på skjermen til brukerens datamaskin. Skulle brukerens datamaskin være skrudd av, lagrer NIM de 100 siste numrene i sitt innebygde minne. Minnet i NIM er ikke avhengig av strøm for å huske informasjonen, så strømavbrudd har ingen betydning i så måte. Skal flere enn 100 anrop lagres, må datamaskinen være skrudd på. Tidspunktet for anropene lagres også.

Informasjonen om hvem som ringer lagres i datamaskinen. NIM sammenlikner det innkommende telefonnummeret med de som allerede er registrert i databasen, og sender en melding med dette til brukeren. Man kan også knytte telefonnumrene mot filer, for eksempel regneark, som har tilknytning til anroperen, gjerne en kunde. Foreløpig må denne informasjonen legges inn manuelt, eller importeres fra et allerede eksisterende adresseregister.

NIM-serien består foreløpig av tre forskjellige enheter. Det forskjellige enhetene skiller seg fra hverandre først og fremst i antall innkommende telefonlinjer de støtter, men også en del i funksjonalitet.

NIM Personal er en enhet beregnet for private brukere og enkeltmannsforetak. Den støtter bare en innkommende telefonlinje, men dette er stort sett tilstrekkelig for de fleste husstander. I tillegg til Hvem-ringer-tjenesten, har NIM Personal også innebygget støtte for tjenester som forteller om brukeren har fått e-post eller Personsvar. Brukeren får altså beskjed om dette uten å måtte ringe for å sjekke. Dette er spesielt nyttig for brukere som ikke har så veldig stor trafikk til sine elektroniske postkasser. NIM Personal viser at det er kommet meldinger ved å tenne en lamper på siden av boksen.

NIM er selvsagt avhengig av at teleleverandøren støtter slike tjenester, men ifølge produktsjef i MicroTel Technology, Mattias Lag har både Telenor og Telia nåværende eller kommende tilbud om dette. NIM Personal kommer på markedet i Norge 15. mars og vil koste 890 kroner.

Til NIM Personal kommer det også en tilleggsenhet som kalles NIM Wireless. Denne består av fire enheter, en radiosender som kobles mellom NIM Personal og seriellporten på PC-en, og tre trådløse og solcelledrevne miniskjermer. Dermed slipper brukeren å ha nummervisere ved hvert sted han eller hun måtte ønske å få informasjon om hvem som ringer. NIM Wireless vil bli lansert til sommeren og vil koste omtrent 495 kroner.

NIM Office er beregnet for noe større bedrifter. Denne enheten støtter opptil fire innkommende telefonlinjer og finnes i to utgaver, én selvstendig versjon tilsvarende NIM Personal, og en klient/server utgave. Den sistnevnte kan overta når et sentralbord er ubetjent ved at å at man i en database har lagret hvem den som ringer har hatt kontakt med i bedriften tidligere. Dermed vil anroperen i de fleste tilfeller komme fram til til riktig person. Prisen for klient/server utgaven er omtrent 10.000 kroner eksklusive mva, men inkludert 16 lisenser og ett års fri oppgradering av programvaren.

NIM Business er en modul med åtte innkommende linjer. Ved å bygge sammen flere slike moduler, kan man få støtte for opptil 255 linjer. NIM Business er klient/server basert og har noe mer avansert programvare enn de enklere modellene. Blant annet er det støtte for automatisk oppdatering av anroperregisteret ved å koble seg til offentlige databaser hos for eksempel Telenor.

Både NIM Office og Business har også støtte for å sende SMS-meldinger til brukeren med samme informasjon som meldingene som kommer på skjermen. Dette gjør at brukeren kan få informasjonen om hvem som ringer, selv om han eller hun ikke er tilstede ved NIM-enheten.

Mattias Lag forteller at NIM-enhetene er fleksible når det gjelder tjenestene. Alle innstillinger gjøres i programvaren, og selv om man i begynnelsen velger én tjenesteleverandør, er det ikke noe problem å tilpasse innstillingene til en annen.

Foreløpig støtter NIM-serien kun vanlig, analog telefoni, men MicroTel har ifølge Lag flere idéer på tegnebordet, inkludert produkter for ISDN. Disse kommer først til høsten.

NIM kan kjøres på Windows 95 og NT, NIM Personal også på Win 3.1. Det finnes en versjon for Macintosh. Denne er noen kroner dyrere enn Windows-utgavene, fordi det følger med noe ekstra maskinvare.

Distributør i Norge er Scribona og NIM-serien vil i første omgang selges gjennom Telehuset og Elkjøp butikkene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.