BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avanserte bærbare til interessante priser

Norske Zepto leverer avanserte Taiwan-produserte bærbare PC-er til svært konkurransedyktige priser.

19. aug. 2002 - 10:34
Zepto Znote 2002. <i>Foto:  Zepto</i>
Zepto Znote 2002. Foto:  Zepto

Zepto Computers AS ble etablert i fjor, og ledes av tidligere produkt- og markedssjef i EET Nordic, Tom Vedvik. Zepto tilbyr bærbare PC-er av den tunge og komplette typen. med 14 til 15 tommers skjermer, innebygget CD/DVD, og ellers nærmest alt man kan begjære av lyd og grafikk.

Prisene starter på under 10.000 kroner, eks mva. På Zeptos nettsted kan man sette sammen maskiner utstyrt med det man ønsker av prosessorer, minne, disk og så videre. Det er også mulig å inngå leieavtale med varighet fra to til fem år.

Maskinene kan bestilles med ulike operativsystemer, og med forskjellige varianter av Microsofts kontorprogramvare.

Før sommeren fikk digi.no-redaksjonen toppmodellen Z-note 2002 til utlån, utstyrt med Pentium 4 M-prosessor i 1,8 GHz, DVD/CD-RW, 30 GB disk, GeForce-grafikk med 32 MB DDR, 256 MB minne, samt innebygget nettkort, modem og SmartMedia-leser med mer. Med norsk Windows XP Professional blir prisen 18.460 kroner eks mva. Maskinen er den samme som den vår nåværende søsterpublikasjon DinSide testet i juni i år og kåret til "best i test".

Det viktigste med Zepto-maskinene er at du får mye PC i forhold til prisen. Znote 2002 er stor og fullverdig - og tung, en kontormaskin heller enn en som er bekvem å ha med på reiser eller til en serie eksterne møter. Den har absolutt alle utganger - også TV - og fordrer verken tilleggsskjerm eller ekstern tastatur.

Skjermen på 14 tommer er av svært god kvalitet. Standardoppløsningen er på 1400 ganger 1050 bildepunkter. Oppløsningen kan reduseres, men etter mitt subjektive syn går det på bekostning av lesbarheten. Oppløsningen kan også økes, det innebærer at du får en "virtuell" skjerm som er større enn den fysiske, slik at den fysiske skjermen bare viser en del av hele skjermbildet. I noen tilfeller kan det være praktisk, for eksempel for å parkere åpne vinduer utenfor synsvidde, eller under arbeid med komplisert grafikk eller store regneark.

Tastaturet er identisk med det Toshiba har hatt de siste årene på bærbare av tilsvarende størrelse. Det innebærer blant annet, i forhold til for eksempel IBMs bærbare og standardtastaturet for stasjonære maskiner, at Windows-knappene er ført øverst til høyre, at Insert og Delete befinner seg i raden nærmest brukeren, og at Home, PageUp, PageDown og End står i en egen kolonne ytterst til høyre, altså til høyre for Enter. Det er selvsagt et tilvenningsspørsmål, men brukere som er vant med standardtastatur, finner nok Toshiba-tastaturet noe mer knotete enn det til IBM.

Mellom tastaturet og skjermen er det en serie spesialtaster som brukes til avspilling av musikkfiler.

Pekeredskapet er av typen flatmus, det vil si en trykkfølsom flate som brukes både til å bevege markøren og til å klikke på elementer. Brede høyre- og venstre mustaster er nedfelt helt nær brukeren. Slik det er blitt vanlig hos flere merker, er flatmus og mustaster forskjøvet noe til venstre for arbeidsflatens midtakse.

Maskinen er produsert av Compal, et selskap etablert på Taiwan i 1984, og som siden har fått avdelinger i blant annet Kina, Sør-Korea, USA og England. Produksjonen foregår dels på Taiwan, dels i Kina. Compal for venter i år en omsetning på 3 milliarder amerikanske dollar, og regner med å selge 3,5 millioner bærbare PC-er i år, i tillegg til 2,2 millioner CRT-skjermer og 2 millioner flatskjermer. Øvrige produkter er PDA-er og mobiltelefoner. Alt selges på OEM-basis.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.