TELEKOM

Avduker første mobil med Symbian^3

Nokia N8s operativsystem er basert på åpen kildekode.

Nokia N8
Nokia N8 Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. apr. 2010 - 13:10

Nokia avduket i dag smartmobilen N8, som ser ut til å bli den første mobilen på markedet som er utstyrt med den åpen kildekode-baserte mobilplattformen Symbian^3. Det loves en forbedret brukeropplevelse og rike muligheter til alle som ønsker å utvikle innhold til plattformen.

Mobilen er også den første fra Nokia som fra starten av vil være integrert med utviklingsplattformen Qt. N900-modellen har uferdig støtte for det samme.

Qt skal gjøre det enklere for utviklere å lage applikasjoner som funger på både Symbian og andre programvareplattformer.

N8-mobilen vil først komme på markedet i tredje kvartal. Den vil ha en veiledende pris på 370 euro.

I dagens kunngjøring trekker Nokia spesielt fram kameraet i den kommende mobilen. Det har en oppløsning på 12 megapiksler og skal ifølge selskapet ha en sensor som er på samme størrelse som det man finner i digitale kompaktkameraer. Dette kan bety bedre bildekvalitet enn det som er vanlig for mobilkameraer. Det loves også ansiktsgjenkjenning.

Nokia N8 <i>Bilde: Nokia</i>
Nokia N8 Bilde: Nokia

Kameraet skal også støtte videoopptak med HD-oppløsning (720p), som kan redigeres på selve mobilen. Mobilen kan kobles til en tv eller hjemmekinoanlegg via HDMI-kabel.

Mobilen skal være utstyrt med en 3,5 tommers skjerm med kapasitiv multitouch-støtte og oppløsning på 640 x 360 piksler. Det loves maskinvare-akselerert 2D- og 3D-grafikk. Operativsystemet skal støtte bedre minnehåndtering enn tidligere, noe som skal gi en raskere og bedre multitasking-opplevelse.

Mobilen vil ha 16 gigabyte intern lagringsplass, i tillegg til støtte for microSD-kort på opptil 32 gigabyte.

Den skal ha støtte for opplading via Micro-USB og for WLAN-standardene 802.11 b/g/n. Den skal være utstyrt med både FM-radio og FM-sender.

Det er ikke oppgitt hva slags brikkesett mobilen er utstyrt med, men det ryktes at det er snakk om en 680 MHz prosessor. Det er bekreftet at mobilen vil bli levert med 256 megabyte RAM og 512 megabyte ROM.

Dekselet til mobilen skal være meislet ut av én enkelt del med anodisert aluminum, men skal tilbys i ulike farger.

Brukergrensesnittet skal være utstyrt med flere hjemmeskjermer som brukerne kan tilpasse med applikasjoner og widgets.

Det loves dessuten tilgang til web-tv-tjenester fra blant annet CNN, E! Entertainment, Paramount og National Geographic. Tjenesten vil være tilgjengelige gjennom Nokia nettbutikk, Ovi Store.

Dessuten skal mobilen har programvare som er integrert med sosiale nettverkstjenester som Facebook og Twitter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.