Avduket 64-bits mobil med Android

HTC er trolig først ute, men det er en hake.

Avduket 64-bits mobil med Android
HTC Desire 510 er trolig den første Android-baserte smartmobilen med 64-bits prosessor. Bilde: HTC

HTC presenterte i går smartmobilen Desire 510, en tilsynelatende ganske ordinær 4G-mobil som trolig vil koste i underkant av 1600 kroner når den kommer til Norge i løpet av det inneværende kvartalet.

Det som likevel gjør at denne mobilen fortjener litt oppmerksomhet, er systembrikken. HTC oppgir i spesifikasjonen at dette er en Snapdragon 410-brikke med fire CPU-kjerner klokket til 1,2 GHz.

Det som er spesielt med denne systembrikken, sammenlignet med andre systembrikker som brukes i Android-baserte smartmobiler, er at har støtte for 64-bits programvare. Dermed er Desire 510 i alle fall HTCs første smartmobil med 64-bits prosessor, men trolig er det den første Android-baserte smartmobilen med en slik prosessor. Den første smartmobilen med 64-bits støtte var som kjent iPhone 5s, som kom for snart et år siden.

Nå gjør ikke HTC noe nummer at dette med 64-bits. Faktisk nevnes det ikke i det hele tatt i verken pressemelding eller spesifikasjoner. Årsaken er trolig at programvaren den leveres med, Android 4.4, ikke er 64-bits, men 32-bits. 64-bits-støtten i prosessoren vil dermed ikke kunne utnyttes når smartmobilen kommer på markedet.

Den første Android-versjonen som får 64-bits-støtte er den som foreløpig bare kalles for L-utgaven. En tidlig utgave av denne ble første gang vist fram i juni i år. Den ferdige versjonen kan ventes mot slutten av året.

Selv om man aldri helt vet hvilke Android-oppdateringer de ulike mobilleverandørene velger å tilby sine kunder, er det vel grunn til å tro at HTC vil tilby en 64-bits Android-oppdatering til Desire 510 utpå våren en gang.

    Les også: