Avduket åttekjernet mobilprosessor

Samsung lover både høy fart og lavt strømforbruk.

Avduket åttekjernet mobilprosessor
Samsung er blant de første som tar i bruk ARMs big.LITTLE-oppsett.

Samsung bekreftet i går ryktene om at selskapet skal komme med Exynos systembrikke med åtte CPU-kjerner. Dette ble gjort under en pressekonferanse i forbindelse med CES-messen som arrangeres i Las Vegas denne uken.

Den nye brikken skal hete Exynos 5 Octa, men i motsetning til dagens Exynos-prosessorer, vil den kommende brikken som ventet være utstyrt med to ulike typer CPU-kjerner.

Den ene typen kjerne er ARMs kraftige Cortex-A15, som allerede benyttes i Exynos 5 Dual-brikkene. Den andre vil være den langt mer energisparende Cortex-A7. Dette oppsettet kalles av ARM for big.LITTLE, og Exynos 5 Octa vil ha fire av hver type kjerne. De fire kjernene skal kunne brukes om hverandre, alt ettersom behovet.

Den nye brikken skal være inntil 70 prosent mer energieffektiv enn dagens firekjernede Exynos-brikker.

– Den nye Exynos 5 Octa introduserer et helt nytt konsept innen prosesseringsarkitektur, designet for avanserte smartmobiler og nettbrett, sa Stephen Woo, president for System LSI-virksomheten i Device Solutions-divisjonen til Samsung Electronics, under pressekonferansen.

Det er ventet at Exynos 5 Octa vil produseres med en 28 nanometers prosessteknologi, som innbyr til mer energieffektivitet enn 32 nm-prosessen som dagens Exynos 5 Dual produseres med.

Samsung oppga ikke noe tidspunkt for når produksjonen av Exynos 5 Octa vil settes i gang. Men det er uansett lite sannsynlig at den vil bli tatt i bruk i forbrukerprodukter før nærmere sommeren.

Konkurranse

Også to av konkurrentene til Samsung innen ARM-baserte systembrikker, Nvidia og Qualcomm, har introdusert nye toppmodeller denne uken. Nvidias Tegra 4 er omtalt her. Den vil komme i minst ett produkt allerede i neste kvartal.

Qualcomms Snapdragon 800 er ikke basert på ARMs kjernedesign. I stedet benyttes Qualcomms egen Krait 400-kjerne, som er basert på ARMv7-instruksjonssettet og som har mye felles med ARMs Cortex-A15-kjerne. I den nye brikken kan de fire CPU-kjernene kjøres med opptil 2,3 GHz klokkefrekvens, samtidig som at det lover ledende energieffektivitet.

Qualcomm har allerede levert flere brikker basert på 28 nanometers prosessteknologi, og Snapdragon 800 er intet unntak. Qualcomm skriver i en pressemelding at brikken har en asynkron SMP-arkitektur som tilbyr dynamisk effektregistrering og kontroll over maksimalytelsen til hver kjerne. Dette skal kunne forlenge batteritiden uten bruk av spesialiserte kjerner.

Det loves at den nye brikken skal kunne levere opptil 75 prosent mer regnekraft enn Snapdragon S4 Pro. Brikken vil være utstyrt med en Adreno 330 grafikkprosessor som skal levere mer enn dobbelt så høy ytelse til databehandlings-applikasjoner, sammenlignet med den Andreno 320-brikken som Snapdragon-brikkene benytter i dag.

Qualcomm har startet testproduksjon av Snapdragon 800 og oppgir at den trolig vil bli å finne i kommersielle enheter innen sommeren.

    Les også: