BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avduket DDR4-minne for mobiler

Samsung forbereder seg på 64-bit og ultra-HD.

Samsungs LPDDR4-minnebrikker med kapasitet på 8 gigabit.
Samsungs LPDDR4-minnebrikker med kapasitet på 8 gigabit. Bilde: Samsung Tomorrow
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. jan. 2014 - 07:29

Rett før nyttår kunngjorde Samsung at selskapet har utviklet verdens første LPDDR4-brikker (Low Power Double Data Rate 4) med åtte gigabit kapasitet. Brikkene er laget med 20-30 nanometers prosessteknologi (Samsung oppgir ikke nøyaktig tall), noe som skal gi de nye DRAM-brikkene rekordhøy lagringstetthet. Ved å sette sammen fire slike brikker i én pakke, skal man kunne levere neste generasjons smartmobiler med fire gigabyte systemminne. Fra før tilbyr Samsung LPDDR3-minnebrikker på 6 gigabit, noe som gir minnemoduler på 3 gigabyte.

Det er først fra og med 4 gigabyte med minne at man får noen særlig glede av 64-bits-støtten til operativsystemer og prosessorer. Apple leverer likevel selskapets 64-bits iPhone 5s og iPad Air med bare 1 gigabyte minne. Så overgangen til 64-bits handler nok foreløpig mer om å forberede økosystemet enn å gi noen reell ytelsesforbedring allerede nå.

Det er ventet at Samsung selv vil komme med 64-bits Android-enheter i løpet av 2014. Om dette også vil inkludert Galaxy S5, er uklart. Og det er langt fra sikkert at den kommende toppmodellen vil bli utstyrt de nye LPDDR4-brikkene, som ennå ikke er satt i masseproduksjon.

I tillegg til å romme mer data, tilbyr de nye minnebrikkene også andre, positive egenskaper. Blant annet støtter de en datarate på 3,2 gigabit per sekund per pinne, noe som skal være dobbelt så mye som det de nevnte LPDDR3-brikkene støtter. Samsung opplyser likevel at ytelsesforbedringen generelt vil være på 50 prosent sammenlignet med de raskeske LPDDR3- og DDR3-produktene på markedet.

Samtidig skal LPDDR4-brikkene ha 40 prosent lavere energiforbruk enn de beste av forgjengerne ved 1,1 volt spenning.

Samsung opplyser at de nye minnebrikkene vil være spesielt rettet mot avanserte enheter med Ultra-HD-skjerm. Dette gjelder både smartmobiler, nettbrett og ultratynne, bærbare pc-er. Men også høy-ytelses nettverksystemer et område selskapet vil fokusere på.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.