Avduket «kroppsnær»-utgave av Android

Google gir utviklere tidlig tilgang.

Avduket «kroppsnær»-utgave av Android
Smartur-prototyp med simulert Android Wear-programvare. Både runde og kvadratiske enheter skal støttes. Bilde: Google YouTube-video og digi.no

Android er en fleksibel plattform, men historien har vist at den ikke uten videre kan tas i bruk av helt nye formfaktorer. Det viste seg da de første maskinvareleverandører begynte å tilby nettbrett med Android 2.x, som kun var ment for smartmobiler (selv Android 3.0 har blitt omtalt som en nødløsning). Det samme viste seg i da flere maskinvareleverandører i fjor kom med Android-baserte smartur. De ble ingen stor suksess.

I går avduket Google en helt ny versjon av Android som skal være tilpasset kroppsnære enheter, i første omgang smartur. Denne versjonen heter Android Wear.

Alex Faaborg, en designer i Google, forteller at brukergrensesnittet til Android Wear vil være orientert rundt talestyring og kontekstavhengig informasjon. Enkelhet og kjapphet er blant de mest vesentlige egenskapene.

– Det er i praksis bare to komponenter – informasjonen som er mest relevant for deg, og muligheten til å snakke til den for å gi enheten kommandoer, sier Faaborg i videoen nedenfor. Den demonstrerer at typisk informasjon som vil bli vist på smarturet kan være værmelding, informasjon om neste avtale og reisetiden dit, samt andre viktige oppdateringer, inkludert tekstmeldinger. Det meste skjer i samspill med brukerens smartmobil.

Google nevner også bedre integrasjon med helse- og mosjonsapplikasjoner på brukerens smartmobil, samt mulighet til å styre andre enheter fra håndleddet, for eksempel å skifte musikkspor på smartmobilen eller å starte avspillingen av en film på tv-en.

Ifølge Google samarbeider selskapet allerede med en rekke selskaper om å skape produkter basert på Android Wear. Dette inkluderer tradisjonelle mobilprodusenter som Asus, HTC, LG, Motorola og Samsung, men også motemerker som Fossil Group og brikkeleverandører som Broadcom, Imagination, Intel, Mediatek og Qualcomm.

LG G Watch, LGs kommende, Android Wear-baserte smartur.
LG G Watch, LGs kommende, Android Wear-baserte smartur. Bilde: LG

LG har allerede kunngjort at selskapets første Android Wear-baserte smartur, LG G Watch, skal komme i salg i andre kvartal i år, det vil si innen drøyt tre måneder.

Det som foreløpig er gjort tilgjengelig, er en tidlig utgave av Android Wear SDK-et (Software Developer Kit), som utviklere allerede kan ta i bruk for å planlegge nye applikasjoner. Denne inkluderer blant annet en emulator som viser hvordan varslene vil bli seende ut på både runde og kvadratiske smartur.

Videoen nedenfor inneholder en rask introduksjon til SDK-et.

    Les også:

Les mer om: