Avduket liten harddisk med rekordkapasitet

Skal gi mer lagringsplass til minibærbare og bærbare mediespillere.

Avduket liten harddisk med rekordkapasitet
Bilde:

Toshiba kunngjorde i dag at selskapet i begynnelsen av desember vil starte masseproduksjon av en 1,8 tommers harddisk med lagringskapasitet på 320 gigabyte. Dette skal være ny rekord for harddisker i dette formatet.

Modellen, som heter MK3233GSG, er utstyrt med SATA-grensesnitt og benytter en rotasjonshastighet på 5400 rpm. Den er utstyrt med 16 megabyte bufferminne som skal kunne levere data med en hastighet på mellom 384 og 830 megabyte per sekund.

Harddisken skal tåle vibrasjoner på inntil 2 G med en frekvens på mellom 15 og 500 Hz, samt støt på inntil 500 G, mens den er i bruk. Dette skal gjøre den egnet til å spille av multimedieinnholden mens brukeren er på farten.

Toshibas 1,8 tommers harddisk.
Toshibas 1,8 tommers harddisk.

Sammenlignet med tidligere modeller skal den nye harddisken være både mer stillegående, også under søking, og mer energieffektiv. Det siste har stor betydning i batteridrevne multimediespillere og minibærbare pc-er, noe som er blant de typiske bruksområdene for harddisker med denne formfaktoren.

Harddisken er utstyrt med to plater og fire lesehoder, noe som gir en høyde på 8,0 mm. Lagringstettheter er på 801 megabyte/mm2. Harddisken har en gjennomsnittlig søketid på 15 millisekunder og veier 62 gram. Det maksimale effektbehovet er på 1,3 watt.