Avduket spillere for Blu-ray Disc og HD DVD

Flere aktører har avslørt konkrete konsumentprodukter med støtte for neste generasjons DVD-formater.

Flere aktører har avslørt konkrete konsumentprodukter med støtte for neste generasjons DVD-formater.

IT-bransjen har snakket om de nye lagringsformatene Blu-ray Disc (BD) og HD DVD i en årrekke. Riktignok har det kommet noe få produkter for bedriftsmarkedet basert på tidlige utgaver av BD-spesifikasjonen, men disse knapt blitt markedsført.

I går kom det derimot flere konkrete annonseringer om produkter rettet mot forbrukere - produkter som skal komme på markedet i løpet av noen måneder.

Mest interessant - både på grunn av pris og tilgjengelighet, er Toshibas første HD DVD-spillere, HD-XA1 and HD-A1. Den siste av disse er det allerede mulig å forhåndsbestille i USA til en pris på omtrent 500 dollar. I tillegg til å kunne spille av HD DVD, kan spilleren skalere opp vanlig DVD-video til 720p eller 1080i via et HDMI-grensesnitt (High-Definition Multimedia Interface) til tv-en.

Spilleren skal ha både nettverks- og USB-innganger. Den støtter plater av typene HD DVD, HD DVD-R, DVD, DVD-R/-RW/-RAM, CD, CD-R/-RW og lydfiler i formatene MP3 og WMA.

Leveranse starter i mars - i hvert fall i USA. Da vil også de første filmene i HD DVD-formatet komme på markedet.

Toshiba skal også lansere en bærbar Qosmio-PC med HD DVD-ROM-spiller i løpet av våren. Den skal være basert på Microsoft Windows XP Media Center Edition 2005, Intels tokjernede Centrino Duo-plattform og en grafikkløsning fra Nvidia. Flere detaljer kommer først senere dette kvartalet.

Dessuten har Microsoft ifølge HD DVD Promotion Group annonsert at selskapet vil tilby en ekstern HD DVD-spiller til Xbox 360 i løpet av året.

    Les også:

På Blu-ray Disc-siden har Pioneer allerede annonsert en BD-brenner for innbygging i stasjonære PC-er. Den skal etter planen komme på markedet i slutten av januar, men dette garanteres ikke.

Pioneer annonserte i går BDP-HD1, som er navnet på en kommende selvstendig BD-spiller som kan ventes - i hvert fall i amerikanske butikker - i juni. Foreløpig pris er hele 1800 dollar.

Spilleren støtter da 1080p-formatet (progressiv), som er det beste av formatene for HDTV (1920 x 1080 punkter). Spilleren HDMI-grensesnittet for tilkobling til TV og hjemmekinoutstyr. Den kan kobles til et IP-nettverk som og støtter retningslinjene til DLNA (Digital Living Network Alliance), som gjør det mulig å spille av beskyttet innhold lagret på en server med DLNA-støtte eller en Windows XP-PC ved hjelp av Windows Media Connect.

På lydsiden støtter BDP-HD1 nye, høyoppløste lydformater som DTS-HD og Dolby Digital. Den kan spille av digitale musikkfiler, inkludert WMA-filer med kopisperre, MP3 og LPCM.

I tillegg til Blu-ray Disc-formatene BD-RE, BD-R og BD-ROM, støtter spilleren plater av typen DVD-R, DVD-RW, DVD+R og DVD+RW, samt avspilling av WMV og visning av JPEG-bilder.

Sony har ifølge News.com annonsert at selskapet vil komme med Blu-ray Disc-spilleren BDP-S1 til sommeren, samt en ekstern brenner for tilkobling til datamaskiner innen utgangen av året.

Samsung annonserte i dag BD-spilleren BD-P1000. Denne skal kunne spille av innhold med oppløsningene 720p og 1080i. Spilleren skal komme på markedet "tidlig denne våren" og vil koste omtrent 1000 dollar.

Til toppen