BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avenir-sjef: - Norge blir et land av filialer

- Dataforeningen må sikre bedre rammebetingelser for IKT-bransjen. Ellers blir vi et land av filialer, sier Avenir-sjef Svein Stavelin. Han inviterer internettselskapene inn i varmen.

Eirik Rossen
28. mars 2000 - 07:43

Stavelin, som i helgen overtok som leder i Den Norske Dataforening for Bjørn Trondsen, er rask til å lire av seg en programerklæring for det kommende året:

- Den Norske Dataforening (DND) må plasseres i nettøkonomien. Fremdeles har vi ikke fått med oss alle de nye selskapene. Jeg vil bidra til at både de nye selskapene og deres medarbeidere finner en naturlig plass i DND.

Ellers er det to ting som står sentralt i den nye formannens bevissthet.

- DND må profileres sterkere i media. Vi må forbindes med de sentrale problemstillingene i den aktuelle samfunnsdebatten. Det andre er at vi må få myndighetene til å skjønne at IKT-bransjen i Norge ikke lenger kan avspises med dårligere betingelser enn i de andre nordiske landene.

Stavelin har allerede sørget for å hyre hjelp til medieprofileringen.

- Tre ting står sentralt i å oppnå vilkår på linje med våre naboland. Det er beskatning av opsjoner, regnskapslovgivningen og offentlig statistikk. Dessuten må innsatsen styrkes innen utdanning og forskning.

Stavelin mener det som skjedde med opsjonsbeskatning på Stortinget i forrige uke var et skritt i riktig retning, men at det er på langt nær tilstrekkelig.

- Måten opsjoner beskattes på har alvorlige følger for selskapet, ikke bare for medarbeiderne. Storparten av Opticoms underskudd på mange hundre millioner kroner i fjor, av en omsetning på 27 millioner, var arbeidsgiveravgift i forbindelse med opsjonsordninger. Slikt er absolutt ikke hensiktsmessig. Vårt standpunkt er at opsjoner må beskattes som egenkapitaltransaksjon. Da løses hele floken, til fordel for både bedrift og medarbeider.

Regnskapslovgivningen i Norge er mer katolsk enn paven og trenger absolutt en oppmykning, mener Stavelin.

- I fjor etablerte IKT seg som Norges største bransje. IKT er større enn olje og gass, større enn laks og fiskeoppdrett. IKT har hundretusen arbeidsplasser. Men ser du i offentlig statistikk, finner du ingen av disse opplysninger. Statistisk Sentralbyrå må komme på banen og forsyne samfunnet med de tallene som trengs for å skape den rette oppfatningen av IKT-bransjens betydning.

Stavelin er redd for at Norge blir et land av filialer.

- Vi har noen få lokomotiver, selskaper som EDB ASA og Merkantildata, og noen som kan bli det, som Telenor. Men det må bli flere. Ellers blir den norske IKT-bransjen kjøpt opp og omdannet til en stor filial styrt fra Stockholm, Paris og New York.

Stavelin peker på at statsminister Jens Stoltenberg har rett i at Norge har utmerkede muligheter.

- Det er utbredt teknologikåthet, og mye utstyr innen EDB og kommunikasjon. Vi har et svært konkurransedyktig lønnsnivå og en rekke andre fordeler. Som bransje krever vi ikke særfordeler. Men vi forlanger at myndighetene ikke lenger ødelegger så mye for oss.

Les mer om DND:


Kunnskapstørst skal lokke besøkende til Software 2000
Hederspris til Datatilsynets far
Ikke fullt så rosenrød datahistorie likevel?
Dataforening mot skattlegging
Sjekkliste for ordninger med hjemme-PC
DND søker verdidebatt rundt IT
Hoff: Ønsker DND på banen
- DND må bli mer utadvendt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.