ROAMINGPRISER

Avgiftsfri roaming i Europa blir ikke uten begrensninger

Må være «rimelig bruk».

Det skal fortsatt bli gratis roaming under den vanlige sydenreisen, men europeiske mobilabonnenter som er mye i andre europeiske land vil likevel kunne bli belastet med roamingavgift.
Det skal fortsatt bli gratis roaming under den vanlige sydenreisen, men europeiske mobilabonnenter som er mye i andre europeiske land vil likevel kunne bli belastet med roamingavgift. Bilde: Per Ervland
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. sep. 2016 - 09:17

Bruk av mobiltelefoni på tvers av EU- og EØS-land skal fra og med 15. juni 2017 kunne gjøres uten at brukerne belastes med ekstra avgifter for slik roaming eller gjesting. 

Men til tross for at EU-kommisjonen har jobbet lenge for å innføre fri flyt av digitale tjenester i EU, så kommer ikke nye ordningen uten begrensninger. 

Les også: Enorm vekst i nordmenns mobilsurf utenlands

Maksimal 90 dager

Denne uken offentliggjorde EU-kommisjonen et utkast til en policy om rimelig bruk i tilknytning til den kommende ordningen. Der foreslås det blant annet at mobilkundene bare skal tilbys 90 dager med avgiftsfri roaming i EU-/EØS-land i året. Fra og med dag 91 vil kundene likevel måtte betale roamingavgifter. 

Det foreslås også at kundene heller ikke kan bruke sitt hjemlige mobilabonnement i utlandet i mer enn 30 dager sammenhengende før de igjen må begynne å betale roamingavgifter. 

Mobilabonnenten må altså logge seg på det hjemlige mobilnettet til utstederen av abonnementet etter 30 dager, før en ny 30-dagers periode med avgiftsfri roaming kan tas i bruk. 

Dagsopphold i utlandet, hvor abonnenten returnerer til hjemlandet samme dag, skal ikke regnes med i kvoten. 

Les mer: Regjeringen vedtar billigere roaming

Mulig hensikt

Den primære hensikten med dette er trolig at mobilkunder ikke fritt kan erstatte sitt hjemlige mobilabonnement med et potensielt billigere abonnement fra et annet EU-/EØS-land. Men det vil også føre til betydelige begrensninger for mobilbrukere som oppholder seg ofte eller lenge i utlandet. 

Men i utkastet står det at behovet til de aller fleste vil være dekket til tross for begrensningene. 

Foreløpig dreier det seg om et utkast som har blitt lagt ut på offentlig høring hvor alle kan si sin mening, også anonymt. En rekke kommentarer har kommet allerede. I hvilken grad disse kan påvirke forslaget, er uklart.

Bakgrunn: Forbyr dyr roaming i nesten hele Europa

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.