Avgjørelse skal sikre nøyaktig GPS-tjeneste

En alvorlig usikkerhetsfaktor i GPS-systemets nøyaktighet skal fjernes med nye satellitter.

Avgjørelse skal sikre nøyaktig GPS-tjeneste

En alvorlig usikkerhetsfaktor i GPS-systemets nøyaktighet skal fjernes med nye satellitter.

Posisjoneringssystemet GPS (Global Positioning System) drives av Forsvarsdepartementet i USA. Først i 2000 fikk sivile tilgang til posisjoner uten innlagte signalfeil. Tidligere skal de sivilt tilgjengelige signalene ha kunnet ha en vilkårlig, innlagt feil, Selective Availability, på omtrent opptil 100 meter. Nøyaktigheten skal nå være bedre enn 15 meter, men det er mange mulige feilkilder, inkludert atmosfæriske forhold.

Dagens satellitter har likevel muligheten til å innføre slike unøyaktigheter igjen dersom det amerikanske forsvarsdepartementet finner det nødvendig.

Nå har posisjoneringssystemet blitt så viktig for sivile brukere at USAs forsvarsdepartement har bestemt at det ikke lenger skal kjøpes inn satellitter som har denne egenskapen. Det vil si at nøyaktigheten ikke lenger vil kunne degraderes, heter det i en pressemelding.

Denne avgjørelsen er ifølge Pentagon blitt gjort samtidig som at U.S. Air Force skal kjøpe en ny generasjon med GPS-satellitter, kjent som GPS III.

    Les også:

Likevel, i et intervju med Reuters, sier major og Pentagon-talsmann Patrick Ryder at signalene også i framtiden vil kunne degraderes, men at dette heretter vil kunne gjøres innenfor et mye mindre område enn nå, hvor nøyaktigheten i signalene for hele systemet globalt må degraderes samtidig. Ved en lokal trussel vil dermed ikke resten av verden bli berørt.

Boeing GPS IIF-satellittDermed sitter man egentlig igjen med to litt motstridende uttalelser.

De første GPS III-satellittene skal etter planen sendes opp i 2013. Satellittene skal sende med betydelig høyere signalstyrke, både for de i de militære og de sivile frekvensene. Nøyaktigheten skal forbedres, trolig ned mot tre til fem meter. Dessuten skal signalene kunne motstå støysendere ved hjelp av anti-jamming-teknikker. Dessuten skal GPS III i en viss grad kunne samspille med Europas kommende Galileo-system.

Det har dog lenge spøkt for begge de to nye systemene på grunn av uenighet om finansiering.

Til toppen