JUSS OG SAMFUNN

Avis nekter å gi fra seg e-post og leserinfo

En avis i California nekter å overlevere elektronisk post og en demografisk oversikt over nettbrukere i en rettsak som inneholder kidnapping og mord.

Herman Berg
24. okt. 1997 - 11:33

Forsvarsadvokaten til en tiltalt i en drapssak i California har innkalt i alt 56 nyhetsorganisasjoner i et forsøk på å dokumentere mengden av publisitet en relatert rettsak fikk tidligere i år, skriver E&P Interactive, som mener dette er den første saken av sitt slag i USA hvor online-dokumenter og elektronisk post har blitt innstevnet for retten.

Mannen, som nå står på tiltalebenken beskyldt for å ha kidnappet og myrdet sin kone, skal ha samarbeidet med sin elskerinne. Hun ble dømt for disse forholdene i september. Mannens rettsak skal opp mot slutten av november, og hans advokat prøver nå å få tak i mest mulig relevant materiale i rapporteringen fra den forrige rettsaken.

Det er spesielt stoff i avisen Ventura County Star som den tiltalte og hans advokat er ute etter. Avisen ga saken stor plass i onlineutgaven med lange bakgrunnsartikler, bilder, bevisføring og en interaktiv undersøkelse hvor leserne spilte jurymedlemmer.

Avisen viser til beskyttelselovene i California som beskytter informasjon som en del av innsamlingsprosessen i det journalistiske arbeidet. I tillegg til ikke-publisert og privat e-post fra leserne.

Redaktøren av Ventura County Star mener at en avis har rett til å holde tilbake korrespondanse fra sine lesere.

- Som et grunnleggende prinsipp kan vi holde lokk på det meste av det vi gjør i innsamling av stoff før vi publiserer avisen, mener han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.