FORBRUKERTEKNOLOGI

Avisgigant tror på overgang til nettbrett

USAs nest største avishus vil satse på subsidierte nettbrett med bindingstid.

10. aug. 2011 - 14:04

Tribune Company er USAs nest største avishus, med dagsaviser som Chicago Tribune, Los Angeles Times, Baltimore Sun og Orlando Sentinel. Gjennom datterselskapet Tribune Broadcasting driver det også 23 tv-stasjoner, blant dem WGN America og WPIX-TV. En annen datter, Tribune Interactive, driver nettstedene til konsernets aviser samt spesialiserte tjenester som CareerBuilder.com, Cars.com, Apartments.com og Topix.net.

Tribune har vært i konkursforhandlinger siden desember 2008.

Det ble meldt i slutten av juni i år at en kjennelse for å avslutte konkurs- og restruktureringsprosessen kunne komme i juli. Så har ikke skjedd.

Det er derimot blitt kjent at toppsjef Eddy Hartenstein i Tribune har en plan for hvordan avisene skal kunne sikres positiv drift i årevis framover. Planen er avslørt i et oppslag i CNN, som alle andre siterer.

Hartenstein vil at avishuset skal markedsføre og selge et nettbrett spesielt tilpasset konsernets dagsaviser, slik at papirabonnentene kan få et digitalt alternativ til regningssvarende pris. Kjøp av et subsidiert nettbrett vil betinge bindingstid på det digitale abonnementet, på samme måte som mobiloperatører subsidierer mobiltelefoner mot binding til spesielle abonnementer.

Det antydes at subsidieringen kan komme opp i nærmere 100 prosent. Du får altså nettbrettet gratis mot at du forplikter deg til å abonnere på en eller flere aviser over tid.

Planen bygger på antatt positive erfaringer med Tribune-avisenes «apps» til iPad og et antall smartmobiler. Ingen av dem har imidlertid kommet med en app til Honeycomb, det nyeste Android-systemet for nettbrett.

Det skal pågå forhandlinger med Samsung med tanke på et tilpasset Honeycomb-basert nettbrett. Samsung har et bredt utvalg nettbrett i sin Android-baserte Galaxy-familie. Det koreanske selskapet er også på jakt etter allierte i sin globale konkurranse og patentstrid med Apple.

Det skal også pågå forhandlinger med en mobiloperatør. Det kan altså tenkes at nettbrettet lades med dagens avis på samme måte som en Kindle, det vil si over en mobilforbindelse som er inkludert i avisabonnementet.

Det var opprinnelig meningen å prøve ut et nettbrett fra midten av august, hos abonnenter i Chicago og det sørlige California, men denne milepælen har ikke latt seg holde.

Verken Hartenstein eller andre talspersoner i Tribune-konsernet har gått med på å kommentere det påståtte prosjektet.

Ifølge CNN mener flere medieanalytikere at subsidierte nettbrett mot binding til digitale abonnement kan være en bærekraftig forretningsmodell for dagsavisene i Tribune-konsernet.

Nettbrett omfattes av stor interesse i USA. Apple dominerer markedet, men med en penetrasjon på beskjedne 8 prosent av den potensielle brukermassen er det mange muligheter for større konkurranse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.