Avliver myter om Linux på PC

Gartner tar livet av ni myter om hvorfor Linux på PC påstås å være bedre enn Windows. Her er listen:

Gartner tar livet av ni myter om hvorfor Linux på PC påstås å være bedre enn Windows. Her er listen:

Analyseselskapet Gartner har lenge påpekt at Linux på PC-er er overhypet – med mye omtale uten at det er egentlig er fortjent.

Linux på servere er for lengst blitt en integrert del av IT-driften i svært mange selskaper og – om enn sakte – spiser Linux seg oppover og overtar stadig tyngre oppgaver.

Men at Linux kan erstatte Windows på en PC er langt fra klart. Påstandene om dette er sterkt overdrevet og situasjonen har ikke blitt bedre, påpeker Gartner i en ny analyse – den har blitt verre.

Gartner mener det lenge har vært syv myter om Linux som operativsystem på PC og det har kommet til to nye i den senere tid. Her er listen over hva Gartner mener er myter:

Myte 1: Linux er billigere enn Windows fordi StarOffice/OpenOffice.org er svært billig eller gratis.

Nei, sier Gartner: Dette er ikke noe argument for Linux. StarOffice/OpenOffice.org kan spare penger, men da kan man kjøre det på Windows, så slipper man å legge om operativsystemene, det er en omfattende og dyr operasjon.

Myte 2: Linux er gratis

Nei, sier Gartner, konsumentversjonene av Linux som du kan laste ned fra nettet er gratis. Det er fullt mulig å bruke disse, men da må du bruke internettjenester og annet til brukerstøtte. Det er nok for en del, men mange vil ønske å ha noen de kan ringe.

Myte 3: Linux gjør at du ikke blir tvunget til å oppgradere operativsystemet

Feil, sier Gartner. Selv om Microsoft tvinger sine brukere til å oppgradere etter x antall år, er det nye applikasjoner som med krav om siste versjon av operativsystemer som driver oppgraderingene. Programvareselskapene kutter ut gamle operativsystem når de lanserer nye versjoner, enten det er Linux eller Windows.

Myte 4: Linux er krever mindre innsats å administrere/drifte

Feil, sier Gartner, bare å bytte til Linux gir ikke noen stor besparelse med mindre man strammer inn friheten til brukerne gjennom generelle tiltakt som "lockdown" (sperrer for egne installeringer og justeringer).

Gartner påpeker at Linux har tre mindre fordeler (slight edge) sammenlignet med Windows:

– Færre virus og ormer

– Færre applikasjonskonflikter

– Registry gjør Windows dyrere og mer komplisert å administrere enn det helt filbaserte Linux.

Myte 5: Linux-applikasjoner er svært billige eller gratis

Nei: Du får med mye som er gratis, men kjernesystemene som bedriften bruker, må du betale for, og ikke alt finnes for Linux.

Myte 6: Du kan beholde PC-er lengre hvis du bytter til Linux

Ja, du kan beholde maskiner lengre, men disse er dyrere å vedlikeholde og etter fire år er det egentlig lite å spare når man regner totalkostnader.

Myte 7: Du kan overføre Unix-folk til Linux

Nei, det fleste med Unix-kompetanse jobber på serversiden, ikke med PC-er og sluttbrukere.

Myte 8: Linux bør vurderes hvis man ikke fornyer Enterprise Agreement-lisensavtalen sin med Microsoft.

Nei: Har du en EA-avtale, abonnerer du og betaler for alltid å ha det siste, men avslutter du avtalen, kan du bruke det du har kjøpt til evig tid. Det er godt mulig at det kan være fornuftig å kutte ut en EA-avtale, men det gjør ikke Linux mer attraktiv.

Myte 9: Linux på en PC er en alt eller ingenting-beslutning

Nei: Det er dyrt å flytte alle brukere i store og mellomstore selskaper til Linux, men det kan lønne seg å flytte brukere med mer begrensede behov som arbeider i med få applikasjoner. Disse brukerne bør ikke benytte applikasjoner eller filer der det er brukt mye Office-makroer eller Visual Basic.

digi.no påpeker at enkelte såkalte analyseselskap skriver rapporter på oppdrag av leverandører, men Gartner er ikke blant disse. Gartner og andre ekte analyseselskaper velger tema og finansierer utarbeidelsen av sine egne rapporter. Disse analyselskapene lever av å selge rapporter til IT-sjefer og toppledere. Fra tid til annen velger digi.no ut rapporter vi mener er særlig interessante og sammenfatter disse.

Til toppen