BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avliver ti år gammelt sosialt nettverk

Google ber brukerne ta farvel med Orkut, men også med Quickoffice.

Det sosiale nettverket Orkut legges ned i september, drøyt ti år etter lanseringen.
Det sosiale nettverket Orkut legges ned i september, drøyt ti år etter lanseringen. Bilde: Orkut
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. juli 2014 - 11:48

Google har de siste dagene kunngjort at tiden har kommet for å legge ned to ulike produkter eller tjenester. Ingen av dem kan sies å ha kommet som noen overraskelse.

Allerede i forrige uke kunngjorde selskapet at Quickoffice-applikasjonen til Android og iOS legges ned med nærmest umiddelbar virkning. Behovet for å opprettholde denne applikasjonen har forsvunnet og i med at Quickoffice-teknologien siden forrige uke har vært bygget inn i appene Google Docs, Google Sheets og Google Slides (Google Dokumenter, Google Presentasjoner og Google Regneark på norsk).

Google kjøpte Quickoffice i 2012 for å få tilgang til teknologi som gir bedre støtte for Microsoft Office-dokumenter enn det Google hadde tilgang til fra før.

De som har Quickoffice installert på sine enheter, vil fortsatt kunne bruke appen. Men den vil ikke bli oppdatert med ny funksjonalitet. Appen vil dessuten bli fjernet fra Google Play og App Store i løpet av noen uker.

Orkut
Nedleggelsen av det sosiale nettverket Orkut kom kanskje litt mer ut av det blå. Orkut ble lansert i 2004 som en konkurrent til datidens Friendster, hvor man kunne opprette og pleie kontakten med nye og gamle venner.

Orkut greide aldri å bli særlig kjent eller populær i vestlige land, hvor blant annet MySpace og senere Facebook fikk brukernes gunst. Men i enkelte land, særlig Brasil og India, var Orkut møtt med åpne armer. I 2008 skal Orkut ha vært det mest besøkte nettstedet i Brasil.

I årene som fulgte lanserte Google både Buzz og Wave, som begge ble fiaskoer. Google har truffet langt bedre med Google+, noe som sammen med veksten til Blogger og YouTube er hovedårsakene til at Google ikke lenger vil bruke nevneverdige ressurser på Orkut.

Nedleggelsen av Orkut vil skje gradvis. Det er ikke lenger mulig å registrere seg som bruker. Den 30. september skjer selve stengingen. Brukerne vil kunne laste ned sine bilder og andre data i ytterligere to år. Et arkiv med de offentlige Orkut-fellesskapene skal dog bevares for framtiden og gjøres tilgjengelig på en ny måte samme dag som Orkut-tjenesten stenges.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.