Avlyser fartskrigen i ADSL-markedet

Nextgentel mener deres nye 20 Mbit-linjer er raske nok og spår store endringer i bredbåndsmarkedet.

Nextgentel mener deres nye 20 Mbit-linjer er raske nok og spår store endringer i bredbåndsmarkedet.

På mandag lanserte Nextgentel, Telenors største konkurrent på bredbånd, et nytt tilbud på ADSL2+. Selskapet er nesten ferdig med utbyggingen og tilbyr nå linjer på friske 20 Mbit i sekundet for 499 kroner i måneden.

Dermed har markedskrigen mellom bredbåndsaktørene gjort en nytt langt hopp, for dette var prisen flere aktører hadde på de raskeste vanlige ADSL-linjene. Bredbåndsaktørene har hittil kunnet opprettholde omsetningen per kunde med stadig å løfte farten, men nå er det kanskje slutt - i hvertfall i overskuelig fremtid.

- Hvor mange trenger egentlig en 20 MBit internett-linje eller en linje som er enda raskere enn dette, spurte digi.no.

Og Nextgentels markedsdirektør medgir nå at det norske bredbåndsmarkedet har nådd en terskel.

- På kort sikt er vi kommet opp på hva markedet trenger. ADSL2+ vil etterhvert kunne gi deg to TV-kanaler og likevel en rask internett-forbindelse. Vi skal derfor fremover i stedet fokusere på tjenester og innhold, primært TV, film og videotelefoni, forteller markedsdirektør Morten Ågnes i Nextgentel til digi.no.

- At du får en 20 Mbit-linje mellom deg og telefonsentralen gjør ikke at vanlige internett-tjenester, for eksempel fildeling eller nedlastning av spill-demofil går så fort, påpeker

teleanalytiker Tore Aarønæs overfor digi.no. Den eneste som kan utnytte denne båndbredden er internett-leverandøren som får mulighet til å servere video.

Aarønæs synes det er overraskende hvor billig Nextgentel klarer å levere ADSL2+ - sett i forhold til prisnivået i Norge i dag. Det er enda billigere i andre land.

- Om noen år fremover kan man se for seg behov for høyere båndbredde når man skal transportere to HDTV-kanaler, sier han.

- Det mest spennende er at du får større konkurranse på TV-distribusjon fordi ADSL2+ gjør det mulig å spre TV over ADSL til en konkurransedyktig pris, sier Aarønæs til digi.no. Dette kan være likt introduksjonen av IP-telefoni for noen år siden, dette kan muligens utløse større omveltninger, mener Aarønæs.

Til toppen