JUSS OG SAMFUNN

Avlyttet 60 millioner spanske samtaler

Ny avsløring rammer NSA.

Nye lekasjer fra varsleren Edward Snowden får konsekvenser for forholdet mellom USA og Europa. Avsløringene om overvåkning tårner seg opp.
Nye lekasjer fra varsleren Edward Snowden får konsekvenser for forholdet mellom USA og Europa. Avsløringene om overvåkning tårner seg opp. Bilde: The Guardian/All Over Press
28. okt. 2013 - 07:53

Madrid (NTB): Den amerikanske etterretningstjenesten NSA avlyttet 60 millioner telefonsamtaler i Spania på bare én måned i fjor, skriver avisen El Mundo.

Avisen henviser i sin mandagsutgave til dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden. Bare i løpet av desember måned i fjor ble 60 millioner telefonsamtaler i Spania overvåket.

Opplysningene kommer etter forrige ukes avsløringer om at USA trolig har avlyttet telefonene til 35 internasjonale ledere, deriblant Tysklands statsminister Angela Merkel, i flere år. Også i Frankrike skal 70 millioner telefonsamtaler ha blitt avlyttet i løpet av en måneds tid.

– Bør være takknemlig
Men samtidig som spionavsløringene vekker oppsikt og harme i Europa, er tonen fra enkelte amerikanske folkevalgte at Europa burde være takknemlig for å bli overvåket.

– Dersom franske statsborgere visste hva som faktisk foregikk, ville de ha applaudert og sprettet champagnekorkene. Dette er en god ting. Det gjør Frankrike trygt, og det gjør USA trygt, sier republikaneren Mike Rogers, som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus, til CNN.

– Denne forestillingen om at vi spionerer på hverandre når det som faktisk skjer er legitim beskyttelse av nasjonalstatenes interesser, den er helt feil, sier han.

Også Rogers partikollega Peter King kommer med et lignende forsvar av NSA.

– Presidenten bør slutte å unnskylde seg og å være så defensiv. Virkeligheten er at NSA har reddet tusenvis av liv, ikke bare i USA, men også i Frankrike, Tyskland og over hele Europa, sier han til TV-stasjonen NBC.

– Obama visste ikke

Ifølge avisen Bild godkjente president Barack Obama i 2010 personlig spionasjen mot Merkel. Men det avviste NSA søndag.

– NSA-sjef general Keith Alexander hadde ikke samtaler med president Obama i 2010 om den påståtte avlyttingen av statsminister Merkel, og han har aldri snakket med noen om de påståtte operasjonene omkring statsministeren, sier talskvinne i NSA, Vaneé Vines.

Obama har i en telefonsamtale personlig forsikret Merkel om at han ikke har kjent til at det foregikk noen som helst overvåking av hennes mobiltelefon.

Ifølge Bild hadde NSA adgang til alle Merkels mobiltelefonsamtaler og SMS-er, men ikke til fasttelefonen hennes, som hun normalt bruker til samtaler med andre stats- og regjeringssjefer.

Saken om NSAs omfattende spionasje begynte å rulle i juni, da den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden lekket informasjon til The Washington Post om at NSA hadde direkte adgang til sentrale dataservere hos ni av de største internettselskapene i USA. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra