BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avlyttingssikker VPN med kvantekryptografi

Et amerikansk selskap kan nå tilby de første kommersielt tilgjengelige krypteringsenhetene for VPN som er basert på kvantekryptografi.

7. nov. 2003 - 12:35

Magiq Techlogies heter selskapet som denne uken begynte å selge Navajo Secure Gateway, en løsning som bruker en kombinasjon av kvantekryptografi og tradisjonell kryptografi for å tilby VPN-forbindelse (Virtual Private Network) over fiberoptiske kabler innenfor en begrenset avstand. Løsningen skal kunne hindre enhver form for avlytting.

Ifølge News.com griper kvantekryptografi fatt i det sentrale problemet med vanlig kryptografi, som avhenger av tiden det tar å faktorisere store tall som brukes i krypteringsnøklene. Matematikere mener bestemt at dette er ganske vanskelig, men ifølge News.com har de ennå tilgode å bevise dette.

Derfor, hvis for eksempel organisasjoner med enten gode eller onde hensikter greier å finne en mye raskere måte å faktorisere store tall på, vil de fleste av dagens krypteringsløsninger være sårbare. Enhetene til Magiq er ifølge News.com designet for å løse dette så langt teoretiske problemet ved å utnytte de merkelige og ikke helt intuitive lovene ved kvantefysikk, noe som skal gjøre det umulig å avlytte en overføring uten å forstyrre den.

Ifølge News.com har kvantekryptografi flere begrensninger. Metoden er langsom og - fordi den avhenger av de fysiske egenskapene til fotoner - fungerer den bare over relativt korte overstander. Enhetene til Magiq støtter en innbyrdes avstand på maksimalt 120 km.

Denne sikre kvantelinken brukes kun til å utveksle en kryptografisk nøkkel. Denne nøkkelen benyttes så av en annen type konvensjonell krypteringsmetode - som ikke berøres av den den teoretiske faktoriseringssårbarheten - for å sette opp VPN-forbindelsen.

Magiq leverer to ulike produkter basert på kvantekryptografi, Navajo og Qbox. Navajo er den kommersielle løsninger beregnet for store bedriftskunder, mens Qbox er en forskningsenhet beregnet for laboratoriemiljøer. Prisen for hver boks ligger på mellom 40.000 og 100.000 dollar.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.