Avsatt IT-direktør får opprykk og etterlønn i to år

Slipper å jobbe. Tollvesenet stanser konflikt med en dyr regning.

Avsatt IT-direktør får opprykk og etterlønn i to år
Tolldirektør Bjørn Røse og finansminister Siv Jensen under et besøk i fjor ved grenstasjonen på Svinesund. Bilde: Heiko Junge / NTB scanpix

Konflikten mellom Toll- og avgiftsdirektoratet og Alice Jakobsen, IT-direktøren de i fjor høst fjernet fra stillingen, er over.

Tolldirektør Bjørn Røse signerte 12. juni avtalen som gir Jakobsen permisjon med full lønn i to år, samt to lønnstrinn i opprykk.

Det meldte Bergens Tidende i forrige uke.

Jakobsen har fått gode skussmål for jobben hun gjorde i 19 år fra ansatte og tillitsvalgte. Hun fikk også skryt av tolldirektøren. Likevel ble hun avsatt på dagen under mildt sagt spesielle omstendigheter, som digi.no tidligere har avslørt.

Millionpakke

Det er svært sjeldent at noen direktør får sparken i offentlig sektor, eller blir avsatt og får motta sluttvederlag uten å slutte, som i dette tilfellet.

Ifølge avisen (bak betalingsmur) gir avtalen Jakobsen en årslønn på nærmere 1,2 millioner kroner de neste to årene, da hun formelt fortsatt skal være ansatt, men er fritatt for arbeid.

Dermed blir det heller ingen arbeidsrettssak, som kunne blitt utfallet hvis partene ikke kom til en enighet.

Frikjent etter granskning

Tollvesenet skrev i midten av juni på egne sider en tekst hvor det heter seg at Alice Jakobsen slutter som IT-direktør.

Etaten tar også med (som digi.no skrev i våres) at PricewaterhouseCoopers etter en grundig undersøkelse har konkludert med at ingen av de framsatte påstandene knyttet til avdelingslederen lot seg bekrefte.

Det som begynte som en intern varslingssak ble hun følgelig frikjent for.

Instruert

En tillitsvalgt i tollvesenet, og flere andre kilder, har til digi.no forklart at Jakobsen snarere var blitt oppfattet som en bremsekloss ved innføring av en skattereform, og at det er dette saken egentlig dreier seg om.

Sterke krefter i Finansdepartementet skal ha instruert tolldirektøren til å kvitte seg med avdelingslederen. Departementet og Bjørn Røse har nektet å kommentere dette.

Jakobsen går nå ut i to års permisjon. Deretter skal hun tjenestegjøre i Toll- og avgiftsdirektoratet. Hvem som overtar som IT-direktør vil bli kunngjort i løpet av høsten, opplyser etaten.

Mer om denne saken: Tolldirektøren tok til tårene

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.