JUSS OG SAMFUNN

Avslører biter av kontrakt i bitter strid

Mamut sier søksmålet fra 24SevenOffice er grunnløst. Her er biter av kontrakten.

26. jan. 2007 - 11:30

De to norske konkurrentene på økonomisystemer, Mamut og 24SevenOffice, ligger i en etter norske forhold usedvanlig høylydt og bitter konflikt etter at Mamut med Eilert Hanoa i spissen kjøpte opp domene-selskapet Active 24 i fjor våres. For Active 24 og 24SevenOffice hadde inngått en omfattende samarbeidsavtale.

Denne avtalen ble hevet i fjor høst av 24SevenOffice etter det de mener er mislighold fra Mamut/Active 24 sin side.

Konflikten har blitt usedvanlig bitter. Den minner om saker fra USA, ikke minst når det gjelder krav om erstatningsbeløp. 24SevenOffice, som tilbyr et ERP-system over nettet, har saksøkt Mamut for friske 200 millioner kroner, noe Mamut og Hanoa har avfeid som grunnløst.

Tidligere i uken sendte Mamut ut en børsmelding der de tilbyr 24SevenOffice det Mamut kaller et «forlik» i form av at 24SevenOffice frafaller alle krav og betaler erstatning til Mamut for omdømmeskade. 24SevenOffice sier samme dag at de ble forsinket, men at det kommer.

Nå har digi.no fått kopi av noen enkelte utvalgte biter av avtalen fra Ståle Risa, daglig leder i 24SevenOffice.

Han mener konflikten er kommet til et punkt der han mener fakta må på bordet. Ved å vise frem biter av avtalen, mener Risa at han slår bena under Hanoas påstander om at ikke det ikke finnes noen konkret avtale som binder Active24 eller Mamut etter oppkjøpet.

På direkte spørsmål fra digi.no, bekrefter Risa at det ikke foreligger noen opsjoner for å kanselere avtalen, selv om et av selskapene skulle bli kjøpt. Risa hevder at først etter to år kan avtalen sies opp. Dersom det ikke skjer fornyes den automatisk for et år av gangen.

Under kan du lese bitene av kontrakten mellom 24SevenOffice og Active 24 som synes å være veldig konkrete.

Historien begynner tidlig i 2006 da Active 24 og 24SevenOffice inngikk en strategisk samarbeidsavtale der man skulle forsøke å selge økonomi-løsningen fra 24SevenOffice til hele kundebasen til Active 24, som er det den største domene-registraren i Norge. Inntektene skulle deles. 1. april var de klare for en lansering.

16. mai kommer en overraskende børsmelding fra Mamut. De har kjøpt en fjerdedel av aksjene i Active 24. De fortsetter etter hvert å kjøpe seg opp, og 24. august 2006 har de kommet over 90 prosent av aksjene og tvangsinnløser de resterende aksjonærene.

6. oktober varsler 24SevenOffice at de hever avtalen med Mamut-eide Active 24 på grunn av mislighold fra Active 24/Mamuts side. De krever inntil 200 millioner kroner i erstatning, et krav Mamut avfeier som grunnløst.

Saken tas inn for forliksrådet den laveste rettsinstansen, men partene står steilt mot hverandre og 24SevenOffice lover å ta saken til Tingretten mandag 22. januar 2006.

Da det ikke skjer, sender Mamut ut en børsmelding der de tilbyr 24SevenOffice det Mamut kaller et "forlik" i form av at 24SevenOffice frafaller alle krav og betaler erstatning til Mamut for omdømmeskade.

Når digi.no ringer Mamut-sjef Eilert Hanoa, ber han om å få lese saken for så å komme tilbake. Det gjør han ikke, men isteden ringer kommunikasjonsdirektør Knut Ekern. Det eneste han vil la seg sitere på er:

- Som tidligere meldt bestrider vi hevingen og kravet, og ønsker ikke å prosedere denne saken i media. Dette utspillet føyer seg inn i rekken av kampanjeutspill i mediene fra 24SevenOffice, sier Knut Ekern, kommunikasjonsdirektør i Mamut til digi.no.

Han er også påpasselig med å bemerke at 24SevenOffice ennå ikke har tatt saken til Tingretten.

- Vi avventer et formelt søksmål til Tingretten, sier Ekern.

Her kan du lese fire biter av hva som synes å være en veldig konkret kontrakt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.