Avslører hemmelige planer

Microsoft-veikart på avveie

Internet Explorer 10 kommer allerede til sommeren, ifølge veikartet som nå er lekket.
Internet Explorer 10 kommer allerede til sommeren, ifølge veikartet som nå er lekket.

Microsoft-veikart på avveie

Et veikart over Microsoft lanseringsplaner for en rekke av selskapets viktigste produkter, har blitt gjort fritt tilgjengelig via Microsoft Partner Network og kan sees nedenfor, etter at kopier av utvalgte deler av det ble lagt på bildetjenesten Flickr av Maarten Visser, administrerende direktør i Meetroo, i går.

Ifølge ZDNet-bloggeren Mary-Jo Foley skal Microsoft ha bekreftet at veikartet er ekte. Det skal være «stemplet» konfidensielt. Veikartet er ikke helt nytt. Det skal være datert den 22. desember 2011.

Til Foley sier en Microsoft-representant at ofte tilbyr slik framtidsinformasjon til selskapets partnere og kunder som en del av taushetsavtalene med disse. Representanten understreker at informasjonen i disse veikartene er estimater, ikke endelige datoer.

Lekkasjen er dessverre mer oppsiktsvekkende enn selve veikartene, som egentlig ikke forteller all verdens nytt. De mangler også en del informasjon om utgivelser som allerede har skjedd, inkludert Consumer Preview-utgaven av Windows 8, som kom i februar. Den framtidige tidslinjen for Windows-klient er forøvrig tomt, bortsett fra avviklingen av Windows XP i 2014.

En del av Microsofts produktveikart datert 22. desember 2011.
En del av Microsofts produktveikart datert 22. desember 2011. Bilde: Maarten Visser
En annen del av Microsofts produktveikart datert 22. desember 2011.
En annen del av Microsofts produktveikart datert 22. desember 2011. Bilde: Maarten Visser

Tidslinjen for Internet Explorer tyder derimot på at Microsoft planlegger å lansere Internet Explorer 10 allerede til sommeren. Det er lite trolig at Windows 8 vil bli lansert allerede da, men IE10 skal også kunne brukes sammen med Windows 7, og dersom nettleseren er klar til sommeren, er det trolig liten grunn til å vente med å gi den ut.

Veikartet forteller også at Microsoft planlegger å gjøre neste generasjon av Office-produktene tilgjengelige i begynnelsen av 2013.

Om Windows Phone forteller veikartet bare om «future investments» i andre halvdel av 2012. Om dette er en oppdatering til Windows Phone 7.x eller Windows Phone 8, er ukjent.

Visser har ikke lagt ut hele veikartet. Foley har supplert sin artikkel med noe av det som mangler.

Dette inkluderer tidsplanen for Visual Studio 11, som skal bli produksjonsklar i andre halvdel av 2012. Det er naturlig, siden Microsoft gjerne oppgraderer utviklingsverktøyet hver gang det kommer en ny Windows-versjon.

Silverlight er det intet nytt om, men Microsoft har nylig understreket at Silverlight-applikasjoner for Windows Phone 7.x også vil kunne kjøres på neste utgave av Windows Phone. Silverlight på desktoppen og ikke minst i nettleseren er mer uklart.

Microsoft planlegger ifølge veikartet en ny versjon av webserveren IIS til sommeren.

Til toppen