Avslører svensk maktkamp om Telenor

Svenskene forhandlet med både finske Sonera og Telenor samtidig, avslører Tormod Hermansen.

Svenskene forhandlet med både finske Sonera og Telenor samtidig, avslører Tormod Hermansen.

Telia og Telenor ønsket å forene samarbeidet, og fusjonsplaner mellom de to gigantene med dengang Tormod Hermansen som toppsjef startet i 1998.

Hermansen sluttet som konsernsjef i Telenor for to år siden. I dag preger han Dagbladet i et prangende dobbeltsidig oppslag, der han avslører et svensk dobbeltspill om Telenor.

Han hevder at fusjonen mellom Telenor og Telia gikk i vasken fordi sterke krefter heller ville fusjonere med finske Sonera.

Dette skal ha skjedd samtidig som Tormod Hermansen og Telenor-ledelsen satt i heftige fusjonssamtaler med Telias toppledelse.

- Jeg har ikke sagt noe offentlig om dette tidligere. Men nå er det tross alt gått fem år, sier Hermansen til Dagbladet.

Han mener det hele tiden var Sonera Telia-ledelsen ville ha.

Hermansen ble i 1998 kontaktet av Telias konsernsjef Lars Berg. Staten var eier av Telenor, og det norske næringsdepartementet ble orientert om samtalene. Det var Hermansen og daværende styreleder i Telenor, Arnfinn Hofstad som ledet forhandlingene.

- Vi ble overrasket over at Lars Berg plustselig gikk av som Telia-sjef uten forvarsel. Samtidig fikk vi høre at Telia hadde ført samtaler med Sonera, forteller Hermansen.

Berg ble erstattet av av Jan-Åge Kark, som først ble gjort kjent med Telenor-samtalene etter at han var blitt ansatt.

Hermansen tror at ønsket om Sonera som samarbeidspartner skyldtes historiske forhold. Størstedelen av Sverige ser mot øst, og føler seg historisk og kulturelt knyttet til Finland. Det var viktig for svenskene å ta del i Nokia-effekten, og underbygge Sveriges renomme som tele- og IKT-land, mener han.

Til toppen