FORBRUKERTEKNOLOGI

Avslører trafikkork med live GPS

Ny nettjeneste regner ut trafikkflyt ved å overvåke posisjonene til en flåte med drosjer.

P4s nye nettjeneste viser trafikkflyten i Oslo og omegn.
P4s nye nettjeneste viser trafikkflyten i Oslo og omegn.
19. des. 2008 - 11:15

Radio har så langt vært den viktigste informasjonskanalen for bilister som vil orientere seg om trafikkbildet. Bilister er også blant de viktigste målgruppene til mange radiostasjoner. Aldri bruker vi mer radio enn når vi setter oss bak rattet.

Internett er ikke standardutrustning i biler ennå, men det er god grunn til å tro at det vil bli det fremover. Blant annet har mange busser allerede installert trådløst bredbånd.

P4, Norges største kommersielle radiokanal, har vært tidlig ute med å satse også på internett som kommunikasjonskanal. Radioaktøren har samtidig bygget opp en database med trafikkinformasjon de kaller «landets råeste».

Digi.no har tidligere skrevet at selskapet deler ut disse dataene fritt til alle som vil bruke dem.

Nå er P4 klar med en ny karttjeneste kalt «Oslo nå» som viser flyten i trafikkbildet i sanntid. I tillegg vises beregnet kjøretid på aktuelle strekninger.

- Endelig får bilister i Stor-Oslo ikke bare meldinger om hendelser og veiarbeid, men også informasjon om flyt og kjøretid på strekninger der det ofte er kø og problemer. Lignende tjenester er kjent fra utlandet, men er ikke presentert i dettte omfanget i Norge før, opplyser de.

P4-sjef Kalle Lisberg er klar med en tjeneste som viser trafikkflyt i Oslo-omegn over internett i tilnærmet sanntid.
P4-sjef Kalle Lisberg er klar med en tjeneste som viser trafikkflyt i Oslo-omegn over internett i tilnærmet sanntid.

Systemet innebærer at drosjers GPS-posisjoner formidles til en datasentral, som regner ut flyten på veiene. Løsningen er levert i samarbeid med svenske Trelocity.

Det er bilflåten til drosjeselskapet Taxus, driftsselskapet til Asker og Bærum Taxi og Nedre Romerike Taxi, som rapporterer til systemet. Ifølge P4 bearbeides dataene av det svenske selskapet og presenteres på Trafikkflyt.no i tilnærmet sanntid.

Prøv tjenesten selv her, ved å klikke på "Oslo nå".

- Dette er svært nyttig informasjon for alle som beveger seg i Oslo-trafikken, sier P4-sjef Kalle Lisberg. Han er glad for å kunne tilby tjenesten til pendlere og andre som vil vurdere kjøretid og trafikkflyt før avreise.

Nytteverdien av denne og lignende tjenester vil bare bli større etter hvert som nettforbindelse blir mer vanlig også i bilene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.