Avslørte planer om Windows 8

Seniorforsker hos Microsoft var litt for ivrig på LinkedIn.

Avslørte planer om Windows 8

Seniorforsker hos Microsoft var litt for ivrig på LinkedIn.

Selv om Windows 7 ennå ikke har blitt offisielt lansert, er Microsoft selvfølgelig allerede godt i gang med å planlegge kommende versjoner av operativsystemet.

Det har allerede blitt lekket ut enkelte små detaljer om Windows 8, ofte via ulike brukerprofiler til Microsoft-ansatte eller stillingsannoner fra selskapet.

En lekkasje som virker ganske konkret, skal ha blitt gjort av Robert Morgan, som har en seniorstilling ved Microsoft Research. I sin LinkedIn-profil, som senere har blitt slettet, skriver han det følgende:

Working in high security department for research and development involving strategic planning for medium and longterm projects. Research & Development projects including 128bit architecture compatibility with the Windows 8 kernel and Windows 9 project plan. Forming relationships with major partners: Intel, AMD, HP and IBM.

Til tross for at LinkedIn-profilen har blitt slettet etter at informasjonen ble videreformidlet av pressen, er den stadig tilgjengelig via Googles cacheløsning.

Hva betyr så det Morgan skriver? Alt tyder på at Microsoft, sammen med ledende prosessor- og systemprodusenter, planlegger å innføre 128 bit arkitektur i både prosessorer og operativsystem. I dag leveres Windows i 32- og 64-bit utgaver og det er først med Windows 7 at man forventer at de fleste vil ta i bruk 64-bit-versjonen.

Fra den tidligere LinkedIn-profil til Microsoft-forskeren Robert Morgan.
Fra den tidligere LinkedIn-profil til Microsoft-forskeren Robert Morgan.

Overgangen fra 32 til 64 bit arkitektur har først og fremst hatt betydning for mengden av minne som operativsystemet og applikasjonene støtter. Litt forenklet kan man si at 32 bit systemer støtter en minnemengde på drøyt 4 gigabyte, mens 64 bit systemer støtter noe slikt som 18&nsbp;446 millioner gigabyte, noe som i de fleste tilfeller bare utgjør en teoretisk grense - i alle fall foreløpig. Mengden minnet som 128 bit systemer vil kunne støtte, er likevel mye høyere enn dette (2128).

Man skal være forsiktige med å si at det ikke vil være behov for så store minnemengder en gang i framtiden, men innen det som må antas å være levetiden for Windows 8 og 9, virker det hele som en litt unødvendig økning.

Derfor er det trolig andre årsaker til at både maskin- og programvareleverandører har valgt å jobbe med dette nå. Blant annet jobber AMD med instruksjoner og prosessorregistre som er 128 bit brede, og som dermed kan behandle datastørrelser på 128 bit.

Til toppen