Avspillingsproblemer for tolags DVD-er

Brukere av brente tolags DVD-plater, risikerer å oppleve kompatibilitetsproblemer med DVD-spillere.

Brukere av brente tolags DVD-plater, risikerer å oppleve kompatibilitetsproblemer med DVD-spillere.

DVD-brennere og plater med støtte for brenning i to lag, noe som øker lagringskapasiteten til innspillbare DVD-plater fra 4,7 GB til 8,5 GB, kommer nå med full fart inn på markedet. Det viser seg dog at platene, som i utgangspunktet skal kunne spilles av på en hver DVD-avspiller, ikke fungerer like godt overalt.

Tester av blant annet Sonys brennere har vist at plater brent med disse brennere ikke har kunnet spilles av i enkelte maskiner laget av andre produsenter.

News.com nevner blant annet en test i EMediaLive.com, hvor en tolags plate brent med en Sony-brenner var uleselig for mer enn halvparten av DVD-spillerne som ble testet i en lokal elektronikkbutikk.

Ifølge News.com har Sony bekreftet kompatibilitetsproblemene med selskapets tolagsbrennere. Rober DeMoulin, markedssjef for Sonys optiske lagringsprodukter, sier til nettstedet at brennerne er laget i henhold til spesifikasjonen for DVD+R DL-brennere. Han mener derimot at problemet skyldes at enkelte DVD-spillere ikke gjenkjenner identifikasjonskode for tolags DVD+R-plater. Spesielt mobile DVD-brennere skal ifølge DeMoulin være påvirket av dette.

DeMoulin lover at et verktøy som skal håndtere problemet snart vil være tilgjengelig. Det vil i all hovedsak endre ID-en til brente tolags DVD-er for å få dem til å opptre som gjenkjennbare plater.

Hewlett-Packard har på sin side utsatt lanseringen av tolags DVD-brennere på grunn av tilsvarende problemer. Ifølge News.com hadde selskapet planlagt å lansere slike produkter i juni, men interne tester viste kompatibilitet med bare 40 prosent av spillerne. Selskapet gikk da tilbake til tegnebordet for å lage et produkt som brenner plater som kan leses av omkring 90 prosent av spillerne.

- For brukere som ønsker å lage video-DVD-er på PC-en for så å spille dem av i stua, er utmerket kompatibilitet en nødvendighet, sier Steve Johnson, HPs DVD-produktsjef i en uttalelse.

- Vi identifiserte og undersøkte de potensielle årsakene og ventet til det ble bra, forklarer Johnson videre. HP vil komme på markedet i Europa med tolagsbrenneren dvd530i i løpet av august til en pris tilsvarende 100 dollar.

Selskapet oppgir at dets nye brennere allerede håndtere disc ID-problemet for DVD-spillere. Selskapet forklarer til News.com at det også har arbeidet med brenneprogramvare for å sikre at tolagsinnspillingen fungerer som den skal.

Til toppen