Avtale AMD-IBM utfordrer Intel

AMD vil bruke IBMs halvlederteknologi "silicon on insulator" til sin Hammer-prosessor. Intel har foreløpig ikke tilgang til SOI som gir økt ytelse og redusert energiforbruk.

AMD vil bruke IBMs halvlederteknologi "silicon on insulator" til sin Hammer-prosessor. Intel har foreløpig ikke tilgang til SOI som gir økt ytelse og redusert energiforbruk.

Hammer-prosessoren er AMDs kommende serverprosessor. Ifølge Financial Times har AMD punget ut med mange millioner dollar for å få tilgang til "silicon on insulator"-teknologien (SOI) som IBM har utviklet. Prinsippet for denne teknologien er å legge isolerende lag inne i en halvleder, slik at man kan redusere avstanden mellom lagene. Det åpner for større ytelse og redusert strømforbruk fordi elektronene får mindre reisevei, og følgelig genererer mindre varme.

På sine nettsider skriver IBM at SOI er endelig blitt moden nok til å kunne anvendes i standard mikroprosessorer som skal framstilles i store volumer. Sammenliknet med dagens teknologi, ser man fram til en ytelsesforbedring på mellom 25 og 35 prosent, mens strømforbruket reduseres med en faktor på mellom 1,7 og 3,0.

AMD tar sikte på å anvende teknologien til å framstille sin Hammer-prosessor som er selskapets svar på IA-64-familien fra Intel, det vil si Itanium, McKinley og etterfølgere. AMDs prosessorer har hittil i hovedsak vært brukt i PC-er beregnet på forbrukermarkedet. Hammer skal åpne nye markeder for selskapet, fordi den i første omgang er beregnet på avanserte arbeidsstasjoner og servere.

Intel har hittil avvist å utvikle eller skaffe seg tilsvarende teknologi. Med Intels nære bånd til IBM skulle det ikke være noe stort problem å ombestemme seg, bortsett fra at det kan ta tid.

Til toppen