BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avverger handelskrig om telekom

Ericsson og Qualcomm kan være i ferd med å begrave stridsøksen i den bitre kampen om patenter knyttet til neste generasjon mobiltelefoni, UMTS. Dermed ser det ut til at en mulig handelskrig mellom Europa og USA er avverget.

Frode Eriksen
23. feb. 1999 - 08:01

Striden om patentrettigheter mellom Ericsson og Qualcomm kunne i verste fall bety at innføringen av den nye plattformen for mobiltelefoni, UMTS (Universal Mobile Telephony System) ble forsinket. Den internasjonale teleunionen, ITU, har hatt som mål å legge fram sitt forslag til teknisk plattform for UMTS i løpet av mars, men striden mellom Ericsson og Qualcomm kunne føre til at hele tidsplanen kunne sprekke. Dette igjen kunne føre til forsinkelser i innføringen av systemet, som ventes å være i drift fra år 2002.

Ifølge The Wall Street Journal er det svært nær en løsning mellom Qualcomm og Ericsson i patentstriden som det ble satt advokater på for fire år siden ved at Ericsson da første gang saksøkte Qualcomm. Denne saken skulle etter planen opp for en Texas-rett den 6. april, men kan nå trekkes dersom selskapene blir enige.

Avisen skriver at den løsningen selskapene nå ser for seg er bytte av patenter, samt at den kommende UMTS-standarden baseres på teknologi som kan kombinere både den globale GSM-teknologien og den i hovedsak amerikanske CDMA-teknologien.

Striden førte før jul til brevveksling mellom blant annet USAs utenriksminister Madeleine Albright og EU-kommisjonens leder Martin Bangemann der det fra amerikansk hold ble hevdet at om Ericssons forslag til ny mobilstandard ble valgt var dette det samme som å stenge amerikansk industri ute fra utbygging av den nye mobilstandarden. Bangemann svarte i januar at det ikke var politikernes oppgave å blande seg i industriens egne standarder, og henviste til ITUs beslutning.

Det er Ericssons og Qualcomms toppsjefer, henholdsvis Sven-Christer Nilsson og Irwin M. Jacobs som har ført de mest reelle forhandlingene om hvordan en skulle løse situasjonen. Jacobs har i et intervju gitt sist uke fortalt at han er optimistisk, selv om han ikke har særlig mer å si om saken. I Ericsson er heller ikke saken kommentert.

Både Ericsson og Qualcomm ønsker tilgang til hverandres teknologi, for å kunne etablere seg som aktører innenfor den andre mobilverdenen, CDMA for Ericsson og GSM for Qualcomm, der selskapene står svaktest i dag.

Hovedårsaken til at striden er knyttet til UMTS har vært at Ericssons forslag til teknologi, W-CDMA kan oppgraderes fra eksisterende GSM-basestasjoner, mens CDMA-stasjonene ikke kan oppgraderes, og tilsvarende for Qualcomms cdma2000-forslag.

Telenors prosjektleder på UMTS, Knut Erik Walter, sier til digi.no at dette er et stort spill mellom to sterke grupperinger, gom har satt to ulike forslag til mobilstandard på dagsorden.

- Kjernen i saken er hvor lett det skal være å kunne være å kombinere UMTS med de eksisterende mobilsystemene. Det er relativt lett å lage terminaler for både GSM og UMTS, og utnytte kjernenettet i GSM i første fase, mens tilsvarende gjelder for cdma2000.

- Det er en fordel for operatørene om vi kan benytte eksisterende nett når vi skal oppgradere til en ny teknologiplattform, og det er dette som er fordelen med UMTS.

Walter tror ikke 31. mars er så hellig for ITU, men er overbevist om at det for tiden foregår mye prat om denne saken på kammerset.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.