JUSS OG SAMFUNN

Avviklet sentral rammeavtale for MinSide

IT-minister Grande Røys har avviklet en rammeavtale om sikkerhetsportaltjenester med umiddelbar virkning.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
30. juni 2006 - 10:11

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys har avviklet en rammeavtale om sikkerhetsportaltjenester med umiddelbar virkning for å få MinSide raskere på lufta.

I første omgang skal MinSide i stedet bruke en midlertidig pin-kodeløsning, for at innbyggerne likevel skal kunne få en sikker pålogging til offentlige tjenester.

- Etter å ha snudd hver stein, har det vist seg umulig å få Sikkerhetsportalen i praktisk bruk. Det har vist seg at forretningsmodellen som lå til grunn for denne løsningen ikke får tilslutning fra leverandørene av såkalte eID-er. Dermed er det nødvendig å skjære igjennom for at innbyggerne skal få tilgang til nyvinningen MinSide så raskt som mulig, sier Grande Røys i en pressemelding.

Under en pressekonferanse i dag understrekte Grande Røys at det er avtaleverket rundt løsningen som har vært problemet, ikke den tekniske løsningen.

Ifølge Fornyings- og administrasjonsdepartementet har Brønnøysundregistrene og Bankenes Betalingssentral blitt enige om avvikling av rammeavtalen om sikkerhetsportaltjenester allerede den 29. juni.

Det hele klargjøres noe i en pressemelding fra Brønnøysundregistrene. Der heter det at den tekniske tilretteleggingen for å ta Sikkerhetsportalen i bruk er på plass, men at forretningsmodellen ikke har fått tilslutning fra leverandører av PKI-baserte eID-er i markedet.

    Les også:

Brønnøysundregistrene og BBS inngikk 1. juli 2005 en rammeavtale om sikkerhetsportaltjenester. Avtalen innebar at BBS skulle tilby tjenester for sikker identifisering, signering, arkivering og kryptering for kommunikasjon med og i offentlig sektor. Tjenestene skulle baseres på bruk av eksisterende PKI-baserte eID-er i markedet.

Sikkerhetsportalen fra BBS ble lansert i desember 2005. Den tekniske løsningen fungerer og er i bruk.

Men en sentral forutsetning i avtalen mellom Brønnøysundregistrene og BBS var at BBS skulle være totalleverandør med tilbydere av PKI-baserte eID-er som underleverandører. Sentrale PKI-leverandører har derimot ønsket å tilby sine tjenester direkte til de enkelte statlige etater og kommuner, skriver Brønnøysundregistrene i pressemeldingen, og mener at denne situasjonen medfører at man ikke får tilstrekkelig bruk av sikkerhetsportaltjenestene, noe ingen av partene er tjent med.

Partene har ifølge Brønnøysundregistrene håpet i det lengste at det ville være mulig å gjøre tilpasninger for å komme PKI-leverandørene i møte, men dette er ikke mulig innenfor gjeldende avtale og regelverket for offentlige anskaffelser. Derfor har partene blitt enige om å avvikle avtalen.

På noe sikt vil Fornyings- og administrasjonsdepartementet utvikle en ny, offentlig sikkerhetsportal..

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.