JUSS OG SAMFUNN

Avviser at Google burde ha blitt straffet

Amerikansk konkurransetilsyn svarer kritikerne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mars 2015 - 13:11

Det amerikanske konkurransetilsynet, Federal Trade Commission (FTC), kom i går med en offisiell uttalelse om den nyeste utviklingen i tilsynets for lengst avsluttede granskning av Googles søkevirksomhet.

Bekymring

I forrige uke publiserte Wall Street Journal utdrag av et konfidensielt og internt FTC-dokument som var blitt utlevert ved en feil. I dokumentet kan man lese at i alle fall enkelte av stabsadvokatene i FTC var bekymret over deler av Googles søkevirksomhet. Etter avsløringen har diskusjonen i stor grad handlet om hvorfor kommisjonen angivelig ignorerte disse bekymringene.

Bakgrunn: – Google manipulerte søkeresultatene 

I gårsdagens uttalelse, som er undertegnet de tre nåværende kommisærene som også satt i kommisjonen da etterforskningen av Google pågikk i 2011 og 2012, understrekes det at kommisjonen konkluderte med at det ikke var noe juridisk grunnlag for handling på grunn av det som var det sentrale for etterforskningen, nemlig søk. Konklusjonen ble basert på svært mye dokumentasjon og omfattende, intern analyse, hvorav dokumentet som utilsiktet ble avslørt, oppgis å ha utgjort bare en liten del.

– Som vi oppga da etterforskningen var avsluttet, konkluderte kommisjonen med at Googles søkepraksis ikke var beviselig konkurransehemmende, heter det i gårsdagens uttalelse.

I samsvar

– I motsetning til de nylige presseoppslagene, var kommisjonens avgjørelse angående søkespørsmålene i samsvar med anbefalingene til både FTCs Competition, Bureau of Economics og Office of General Counsel.

De tre kommisjonsmedlemmene, inkludert kommisjonsleder Edith Ramirez, medgir likevel at noen av stabsadvokatene i FTC som var involvert i etterforskningen, uttrykte bekymring angående flere andre deler av Google forretningspraksis.

– Som en respons på dette innhentet kommisjonen forpliktelser fra Google angående noe av denne praksisen. Google har i de to siste årene overholdt disse forpliktelsene, heter det i uttalelsen.

Lobbyvirksomhet

Kommisærene omtaler i uttalelsen også et nyere presseoppslag i Wall Street Journal hvor mer enn antydes at Google gjennom hyppige møter med Obama-administrasjonen kan ha påvirket FTCs avgjørelse.

– Oppslaget gjør en rekke villedende slutninger og antydninger angående integriteten til FTCs etterforskning. Artikkelen antyder at en serie med ulike og ikke-relaterte møter som har involvert blant annet FTC-representanter og representanter for regjeringen eller Google, har på noe vis påvirket kommisjonens avgjørelse om å avslutte søke-etterforskningen tidlig i 2013. Det har ikke blitt framsatt et eneste faktum som kan underbygge denne misvisende historien, skriver de tre kommisærene. Da Google-saken ble behandlet, var tre av kommisærene representantene demokrater, mens de to andre var republikanere. Avgjørelsen i saken var likevel enstemmig.

Ifølge Wall Street Journal viser besøksloggene til Det hvite hus at Google-ansatte har hatt møter med høyere representanter for Obama-administrasjonen omtrent 230 ganger siden Barack Obama ble president for drøyt seks år siden. Det trekkes også fram at Google-sjef Larry Page på ett eller flere tidspunkter har møtt FTC-representanter til forlikssamtaler, men Wall Street Journal innrømmer at dokumentasjonen de har ikke viser nøyaktig hva som ble diskutert mot slutten av 2012. Men det virker relativt klart at Google bruker mer tid og ressurser på lobbyvirksomhet enn mange andre, amerikanske teknologiselskaper. 

– Vi mener at det er viktig å ha en sterk stemme i debatten, og å hjelpe beslutningstakere med å forstå virksomheten vår og å arbeidet vi gjør for å holde internett åpent, å bygge fine produkter og å bidra til økonomisk vekst, sier Niki Christoff, en talskvinne for Google, til Wall Street Journal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.