Avviser at jobbdatabaser kan brukes til spionasje

- Det er ikke mulig for arbeidsgivere å bruke CV-baser og jobbsøktjenester på nett for å finne ut om de ansatte søker nye jobber. CV-ene er anonyme, og all kontakt med kandidatene foregår via jobbsøktjenestene, sier både StepStone og Jobline

- Det er ikke mulig for arbeidsgivere å bruke CV-baser og jobbsøktjenester på nett for å finne ut om de ansatte søker nye jobber. CV-ene er anonyme, og all kontakt med kandidatene foregår via jobbsøktjenestene, sier både StepStone og Jobline

Det var Nettavisen som i går siterte gratisavisen Metro på at svenske arbeidsgivere bruker jobbdatabaser på nettet for å se om de ansatte er på jakt etter ny jobb. På nettsteder som StepStone, Jobline og Arbeidsmarkedsetaten tilbys arbeidssøkere å legge inn sin CV som senere kan plukkes opp av potensielle arbeidsgivere.

Ifølge Metro har stadig flere arbeidsgivere tatt i bruk denne tjenesten for å finne ut om noen i bedriften søker ny jobb.

Stein-Erik Myhre, som er markedssjef i Jobline Norge, avviser at dette er mulig.

- I vår CV-base er så nær som alle kandidatene anonyme - navn og personalia er ikke tilgjengelig for andre brukere av tjenesten. All kontakt med kandidatene går via Jobline. Noen velger å legge ut sin CV med navn, men disse får en mail på forhånd hvor vi forteller hva det innebærer, og hvor vi oppfordrer til anonymitet, forteller han.

Myhre mener i tillegg at arbeidsgivere som prøver å spionere på sine ansatte på denne måten har et problem.

- Det må tas i bruk helt andre virkemidler for å holde på de ansatte. Lønn, fleksibilitet i arbeidstid, godt miljø og andre faktorer som gjør at folk trives i jobben er det som må til. Arbeidsgiverne må skjønne og akseptere at det nå er arbeidssøkernes marked, sier han.

- Hvis ansatte legger inn sin CV i en CV-base på nettet betyr det ikke nødvendigvis at de er aktive arbeidssøkere. Andre grunner kan være at de ønsker å følge med i jobbmarkedet eller befeste sin markedsverdi.

Karl Fredrik Agnalt, konserndirektør i StepStone, sier det samme.

- Systemet vårt, CV-shop, er helt vanntett. Det er ikke mulig å få ut kontaktinfo på CV-ene uten at vi først har kontaktet klienten. Dette gjelder også i Sverige, hevder han.

I tillegg kan man når man legger inn sin CV i StepStones CV-shop, reservere seg mot visse selskaper, slik at disse selskapene, hvis de ønsker kontakt, får beskjed om at kandidaten ikke er interessert.

Til toppen