Avviser forslag om innstramning

Senatet ønsker ikke å legge mer bånd på salget av superdatamaskiner til Kina og Russland.

Senatet ønsker ikke å legge mer bånd på salget av superdatamaskiner til Kina og Russland.

Senatet forkastet igår et forslag om å stramme inn kontrollen på salget av superdatamaskiner til Kina og Russland. Isteden stemte det for videre studier av saken. I følge Nando er dette et resultat av heftig lobbyvirksomhet av dataindustrien og Clinton-administrasjonen.

Spørsmålet om hvorvidt kontrollen av superdatamaskineksporten skal strammes inn, vil bli besvart i en konferanse i Representantenes Hus. I en avstemming forrige måned kom Representantenes Hus fram til at det skulle kreves lisens for salg av noen datamaskiner til land som Kina og Russland.

I 1995 løsnet Clinton-administrasjonen ganske mye på kontrollen av denne eksporten ved å la bedriftene være ansvarlige for å sortere ut kjøpere som kunne overføre teknikken til militært bruk.

Det var tidligere i år en livlig debatt rundt dette temaet, da det ble oppdaget at Kinesiske og Russiske atomvåpeninstallasjoner hadde mottatt amerikanske superdatamaskiner uten føderale lisenser.

digi meldte mandag at den amerikanske kongressens mildt sagt foreldede ytelseskriterier gjør at enhver moderne arbeidsstasjon og server faller inn i kategorien "superdatamaskin". De sentrale kriteriet er ytelse målt i enheten Mtops - "millioner teoretiske operasjoner per sekund" - som ellers ikke brukes industrielt. Øvre grense for fri eksport er satt til 2000 Mtops, og etter visse beregningsmetoder skal dette altså ligge under ytelsen til visse av dagens Pentium II-PC-er.

Til toppen