JUSS OG SAMFUNN

Avviser fransk milliardkrav

I dag startet rettssaken mellom Canal+ og Telenor i Oslo Namsrett. Tormod Hermansens advokater avviser alle påstander fra saksøker Canal+ og mener blant annet at Namsretten ikke kan gi midlertidig forføyning fordi saken dreier seg om et pengekrav.

3. jan. 2002 - 16:18
Stig Eide Sivertsenville overta Canal Digital

Det var Franske Group Canal+ SA (Canal+) som solgte sin andel på 50 prosent av aksjene i Canal Digital til Telenor.

Avtalen omfattet også en langsiktig distribusjonsavtale av Canal Plus' TV-kanaler på Canal Digitals plattform i Norden.

Telenor skal ikke ha sagt at de ikke ønsker å gjennomføre transaksjonen, men har satt som krav at alle vilkårene om regulatoriske forhold er oppfylt. I klartekst betyr det at EU-kommisjonen må si ja til distribusjonsavtalen mellom Canal+ og Canal Digital før Telenor aksepterer å signere hele milliardsjekken.

Canal+ ber imidlertid om at Telenor med umiddelbar virkning må gjennomføre salgsavtalen.

Det liker Telenor dårlig. Teleselskapets prosessfullmektig, høyesterettsadvokat Erik Samuelsen, sa i sitt innledningsforedrag i dag at Canal+ sin egentlige hensikt, etter Telenors syn, er å få utbetalt en salgssum på 1,7 milliarder kroner i kontanter før vilkårene i avtalen er oppfylt.

Han la dessuten til at "det er elementær juss" at sikring av et pengebeløp skjer eventuelt gjennom arrest, og ikke gjennom en midlertidig forføyning etter tvangsfullbyrdelsesloven. Telenor mener derfor at søksmålet må uansett må avvises fordi Namsretten som middelinstans er feil.

- Telenor bestrider både at det foreligger gyldig krav om utbetaling og at det eksisterer grunnlag for å sikre avtalens gjennomføring i Namsretten, sa Samuelsen.

I en pressemelding skriver Telenor i dag at selskapet i et møte med Canal+ i desember la frem en "skisse til et tilbud om en minnelig ordning for å løse uenigheten". Tilbudet har vært ulike modeller for delbetaling inntil saken er avklart i EU-kommisjonen. Telenor hevder dette tilbudet ikke er besvart, og i stedet ble Telenor en drøy time etter at skissen ble presentert møtt med begjæringen om midlertidig forføyning fra Canal+ sin side.

Canal+ påstår i sin prosedyre at et utsatt salgsoppgjør innebærer en stor økonomisk belastning for selskapet.

Også dette avviser Telenor som hevder å ha tatt på seg alle økonomiske forpliktelser knyttet til finansieringen av Canal Digital inntil alle regulatoriske
godkjennelser foreligger. Canal+ holdes således skadesløse i forhold til den økonomiske utviklingen i Canal Digital samtidig som Canal+ er sikret full kontroll med utviklingen i selskapet inn oppkjøpet er ferdigbehandlet - blant annet gjennom styrerepresentasjon og en aksjonæravtale som krever enstemmighet i vesentlige saker.

I rettssaken, som begynte i dag, skal det avgjøres hvorvidt Telenor kan tvinges til midlertidig å oppfylle salgskontrakten før alle vilkår i avtalen er oppfylt.

digi.no følger avslutningen av saken fredag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.