JUSS OG SAMFUNN

Avviser norsk spionvare

- PST går alt for langt, sier Venstres Trine Skei Grande.

- PST har allerede nok hjemler til å forebygge terror. Ønsket om å få bruke spionvare for å overvåke mistenktes pc-er er å gå altfor langt, mener Venstres Trine Skei Grand. Her avbildet da DLD-motstandere overleverte underskrifter på stortinget i våres.
- PST har allerede nok hjemler til å forebygge terror. Ønsket om å få bruke spionvare for å overvåke mistenktes pc-er er å gå altfor langt, mener Venstres Trine Skei Grand. Her avbildet da DLD-motstandere overleverte underskrifter på stortinget i våres. Bilde: Marius Jørgenrud
9. des. 2011 - 07:21

Denne uken ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker å å jakte på terrorister ved å installere spionvare på mistenktes pc-er.

De ber om å få utvidede fullmakter og endringer i lovverket, for å kunne totalovervåke datamaskiner med trojansk programvare.

Metoden har i mange år vært utbredt i Danmark, og i høst ble det avslørt at også tyske myndigheter holder på med det samme.

I justisdepartementet er forslagene fra PST nå oppe til vurdering i lovavdelingen. Informasjonsavdelingen der sier det er for tidlig å kommentere forslagene.

Opposisjonen er kritisk til de utvidede overvåkningsmetodene som foreslås.

- Jeg mener PST har de hjemler som er nødvendig for å forebygge terror. Jeg tar gjerne en debatt om tvangsmidler, men mener PST går alt for langt i sine ønsker, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til digi.no.

Det er særlig i kjølvannet av terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya i sommer at Politiets sikkerhetstjeneste mener behovet for økt overvåkning har blitt aktualisert.

De ønsker seg bedre verktøy for å fange opp såkalte «ensomme ulver», soloterrorister som planlegger og handler på egenhånd. Forslagene deres innebærer en rekke justeringer av norsk lovverk, inkludert straffeloven.

- Jeg opplever ikke at utfordringene fram til nå har vært det juridiske rammeverket. Utfordringene har heller vært kapasitet og prioriteringer, understreker Venstres leder.

Hun frykter at 22. juli blir brukt som en brekkstang for å gripe unødig inn i enkeltmenneskers frihet.

- I stedet for å være opptatt av å innføre tiltak som høres tøffe ut, må vi satse på det som vi vet bekjemper kriminalitet og terror. I praksis betyr dette å satse på de politimetodene vi har, men å øke kompetansen og kapasiteten i politiet, sier Trine Skei Grande.

- PSTs forslag er veldig inngripende, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl.
- PSTs forslag er veldig inngripende, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl. Bilde: Høyre/tomas@icu.no

Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl, sier til digi.no at det er viktig å ikke forhaste seg i det debattklimaet som råder nå.

- Forslagene til PST er veldig inngripende, og jeg ser at det er veldig mange motforestillinger, sier han.

Oktay Dahl som sitter i stortingets justiskomite sier imidlertid at han vil avvente hva regjeringen eventuelt kommer med før han vil ta videre stilling i saken.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.