BEDRIFTSTEKNOLOGI

Avviser påstått avtale om DVD-etterfølger

Samtalene om en forent DVD-etterfølger skal fortsatt pågå, til tross for påstander om at forhandlingene er i mål.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. mai 2005 - 11:23

Den japanske avisen Nihon Keizai Shimbun melder denne uken at Sony og Toshiba er svært nær en avtale om å utvikle et standardformat for neste generasjons DVD-plater. At selskapene har hatt samtaler med hverandre med et slikt tema, er velkjent, men at en avtale skal være rett rundt hjørnet, skal ifølge avisen være nytt.

Avisen oppgir ingen kilder, men skriver ifølge Forbes at Toshibas programvareteknologi skal knyttes sammen med Sonys platestruktur i et foreslåtte formatet.

Men overfor Forbes sier Toshiba at ryktene om at en avtale er grunnløse og feilaktige. Selskapet bekrefter dog at det aktivt deltar i samtaler med et forent format som mål.

Det som virker klart, er at ingen ønsker en ny formatkrig tilsvarende de vi har sett mellom VHS og Betamax, og mellom DVD+R/RW og DVD-R/RW. Men for å komme i mål, må nok én av partene være villige til å ta det prestisjetapet det vil være å gi opp formatet de til nå har satset på. Økonomisk kan det likevel være en fordel.

    Les også:

Det anses nå å være tre potensielle løsninger for å avvikle den forestående formatkrigen. Enten må det beste fra de to konkurrerende løsningene forenes, eller så kan partene utvikle et helt nytt format i fellesskap. Ingen av disse regnes som særlig sannsynlige, med det tidsperspektivet man står overfor. HD-formatene skal etter planen lanseres for fullt rundt årsskiftet 2005/2006.

- Jeg kan ikke se hvordan et teknisk kompromiss skulle se ut, sier Sven Lindström, produktsjef ved Alpha Sweden, til Ny Teknik. Selskapet tilbyr systemer for reproduksjon av CD- og DVD-plater.

Det mest sannsynlige alternative er derfor at det satses videre på ett av de to formatene. Lindström forteller at dagens DVD-plater er omgitt om 120 forskjellige patenter, hvor mange også vil kunne brukes for plater basert på blå laser. Patentene er fordelt mellom gruppene som står bak de rivaliserende formatene.

- Da kan man tenke seg at patent som tilhører de "tapende" selskapene oppvurderes økonomisk og på den måten gir royaltyinntekter også til disse selskapene, sier Lindström til Ny Teknik.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.